Ska jag välja en psykolog (PhD) eller ett äktenskap och familj terapeut (MFT)?

antal olika grader som möjligt för människor att utöva terapi kan förvirra många människor söker rådgivare. Du kan notera annonser för behandling av människor som är psykiatriker, psykologer, äktenskap och terapeuter familj (MFT), licensierad kliniska socialarbetare (LCSW), eller MFCCs-äktenskap, familj, och rådgivare barn. Är en typ bättre än den andra? Det är en mycket diskutabel punkt, och det kan ge dig bättre att se en psykolog eller MFT beroende på ditt behov.

Några skillnad kan göras mellan grader i psykologi och examina som leder till en MFT. En psykolog får en doktor, och har mer utbildning än ett MFT som tar emot en magisterexamen. Detta innebär inte att en större utbildning gör psykologen automatiskt mer kompetent än MFT. Några av utbildning för dem som tar emot en doktorsexamen i psykologi kan fokusera på kliniskt arbete, lära sig att administrera tester för att undersöka människor till lärande eller kognitiva störningar, och med hjälp av vetenskapliga metoder att testa och utvärdera specifika funktioner av mänskliga och /eller hjärna djur. Detta är inte terapi fokuserad, vilket är en stor del av MFT examen. Båda fälten måste leva ett visst antal timmar av övervakad behandling innan de får licensieringen.

Det finns vissa saker en psykolog kan göra att en MFT inte kan. Psykologer är utbildade i att administrera beteende och lärande tester. Några, som Neuropsykologer, specialiserade på barns och ungdomars utveckling och diagnos av inlärningssvårigheter som autism spektrum störning. Dessa diagnoser anses giltiga, medan en MFT eller LCSW kan bara ståndpunkten att en sådan sjukdom kan förekomma. De kan inte diagnostisera sjukdomen och skulle behöva hänvisa en patient till en neuropsykolog för testning.

Andra gånger är psykologer främst intresserade av att utöva terapi. I detta fall kan de studera en viss skola av terapi, men graderingen krav kan också få dem att studera saker utanför deras intresse. Vissa psykologer fungera som skola rådgivare och program huvud att administrera individuella utbildningsplaner (IEPs) eller särskilda tjänster till studenter. Som sådana kan de praktiken inte behandling alls.

Om du inte ser en person för ett lärande problem, kan då antingen en rådgivning psykolog eller MFT vara lika utrustade för att ge behandling. Den viktigaste frågan är inte så mycket vad grader personen innehar, att om de skulle ha tillstånd praktiken terapi. I stället bör din huvudsakliga faktorn vara hur bekväm du känner dig med en viss terapeut. Om du ser en terapeut och måste ta medicin för ditt tillstånd kan du också vill överväga huruvida ser en psykiater som erbjuder rådgivning är förnuftigare än att se en rådgivare som inte kan föreskriva medicinering.

Psykologer, MFTs, MFCCs och LCSWs kan inte föreskriva medicinering. Brist på tydlig kommunikation mellan din psykiater och terapeut kan vara besvärande. Ur ett rent praktiskt perspektiv, en psykiater, eftersom han eller hon innehar en medicinsk examen, kan omfattas av olika försäkrings-lagar, och du kanske kan se en psykiater oftare och för mindre egenavgifter än du kan se andra typer av rådgivare.

När du försöker välja en terapeut, bör du titta på den praktiska situationen i ditt rådgivning behov, att din komfort med terapeuten, och i vilken utsträckning terapeuten har erfarenhet av den typ av rådgivning som du vill eller behöver. Om du letar efter en terapeut för ett barn, kanske du vill veta att kurator, psykolog eller på annat sätt har erfarenhet av barn, inte alla terapeuter är lika skicklig på detta område. När du vill driva en viss typ av behandling, exempelvis kognitiv beteendeterapi eller jungiansk terapi, skulle du leta efter människor som har studerat dessa saker ingående och övade dem.

Du kan kräva viss specialisering eller extra praxis i andra saker, som rådgivning för barn till alkoholister, tillhandahålla familjerådgivning, eller med inriktning på rådgivning till par. Vissa terapeuter se en mångskiftande grupp av patienter och andra som tenderar att arbeta i ett område bara. Det är okej att ställa en massa frågor i förberedande besök på en terapeut för att mäta hur väl hans eller hennes erfarenhet passar ihop med dina behov. Men främst bör du känna en känsla av komfort med psykolog eller annan terapeut du planerar att använda. Utan någon tillit, kan det vara svårt att vara ärlig, och underlåtenhet att vara ärlig i behandling kan inte hjälpa dig att lösa de problem du vill arbeta med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.