Hur kan jag se skillnad på vissa gemensamma hudutslag?

Hudutslag kan vara obekväma och obehagliga att titta på. I vissa fall, hudutslag är indikatorer på ett mycket allvarligt tillstånd som kan kräva läkarvård. Det kan hjälpa att veta grunderna om några vanliga hudutslag så att du kan bedöma om du bör uppsöka läkare. I alla fall om ett utslag sprider sig snabbt och är smärtsam, bör du se en läkare. En läkare bör också besökas om du upplever andra symtom som illamående, yrsel eller andningssvårigheter.

En av de vanligaste typerna av hudutslag är en som orsakas av allergier. Allergier kan manifesteras i form av upphöjda rödaktig welts kallade bikupor. Hives kan klia, sticka eller bränna, och de har ofta en blek gränsen. Du kan även få kontakteksem vid hantering något du är allergisk mot. Kontaktdermatit sker vanligen i form av stora welts som kan blister också. En vanlig form av kontaktdermatit är gift ek eller Poison Ivy, en BLÅSIG, kliande röda hudutslag. Kontaktdermatit kan vanligen hanteras med egenvård, trots att svåra hudutslag kan kräva läkemedel såsom steroider. Det är också viktigt att ta reda på vad som orsakade utslag, så att du kan undvika det i framtiden.

Infektioner kan också orsaka hudutslag. Ringorm och andra svampar koloniserar ibland huden. När det gäller ringorm, kommer utslag visas i form av upphöjda welts som visas vitaktig i mitten, och huden är vanligen grov och ojämn. Svampinfektioner kräver medicinering i de flesta fall. Vattkoppor, en gemensam virusinfektion, manifesteras i form av en serie små kliande röda knölar som sprider sig över kroppen. Hos vuxna kan en vattkoppor infektion vara mycket allvarliga och orsaka stora upp welts och ett tillstånd som kallas bältros. Vuxna som misstänker att de har vattkoppor bör uppsöka läkare omedelbart, medan barn kan behandlas hemma med krämer kliar lättnad och bad.

Impetigo, en annan vanlig hudutslag, uppstår när bakterier infekterar huden och bildar små BLÅSIG klumpar som skorpa och sårskorpor över. Impetigo kan se ut akne, en blockering av porerna, till en början. Det kommer dock en tendens att spridas, och kan lilaaktiga eftersom den gör det. Impetigo kräver medicinsk behandling med krämer, och det kommer att sprida sig om den inte behandlas. Människor som tillbringar mycket tid i vattnet kan uppleva hudutslag kallas BADKLÅDA, som orsakas av parasiter i smutsigt vatten. De parasiter lämna sitt offer med små kliande röda knölar som bör försvinna utan behandling inom en vecka eller så.

Hudutslag kan också orsakas av inflammation i huden. Efter 30 års ålder, en del människor upplever en inflammatorisk hudsjukdom som kallas rosacea, som visas i form av knölar och rodnad i ansiktet, speciellt på människor med blek hud. Eksem, en annan vanlig hudinflammation, kan orsaka kliande, röda, ojämna, flagnande fläckar på hud. I extrema fall kan eksem spricka och blister. Båda villkoren kan i allmänhet behandlas med livsstilsförändringar. Ett mer allvarligt tillstånd är psoriasis, som kan se ut som eksem i början. Psoriasis orsakas av överproduktion av hudceller, vilket leder till buildups av fjällande torr hud.

Människor som lever i varma klimat kan uppleva hudutslag som kallas milaria eller taggig värme. Utslagen liknar små blåsor, och det kan omfatta områden rodnad. Villkoret oftast avta efter några dagar, men det är viktigt att undvika de villkor som ledde till utslag i första hand, för hög värme är mycket farligt.

En del människor också upplever hudutslag när deras hud reagerar på receptbelagda läkemedel. Om ett hudutslag visas när du har börjat med ett läkemedel, kontakta din läkare omedelbart. Medan vissa av dessa hudutslag är ofarliga, andra är ett tecken på att kroppen har en allvarlig allergisk reaktion som kan vara farlig om den inte behandlas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.