Hur kan jag vara säker är jag inte köpa en Blood Diamond?

Det korta svaret på denna fråga, tyvärr, är att du inte kan vara säker på att du inte köper en Blood Diamond, men du kan vidta åtgärder för att kraftigt minska risken. Om du känner att du behöver en diamant i stället för en annan typ av ädel sten, använd en återförsäljare som källor diamanter från nationer som Kanada eller Australien inbördes, eller en som håller sig till Kimberly Process certifieringssystemet, ett system som syftar till att utrota Blood Diamond från den globala pärla handeln. Genom att använda en etisk återförsäljare kan du ange ditt stöd för grymhet utan diamanter, och förhoppningsvis undvika att köpa en Blood Diamond.

En konflikt eller Blood Diamond är en diamant som smugglats ut ur en alluvial insättning eller minerad på ett osäkert sätt och används för att stödja ett inbördeskrig, terrorhandling eller någon annan typ av våld. Många revolutionära rörelser och terroristorganisationer finansierar sin verksamhet med diamanter eftersom de är små, värdefull och svår att spåra när de väl har kommit in i distributionskedjan. En Blood Diamond kan ha smugglats ut ur en diamant gruva och säljs för att finansiera terrorism, eller osäkert bryts, säljas och smugglas tillbaka in i en diamant gruva för att kunna träda i distributionskedjan regelbundna diamant grov, där för att försvinna helt tills det reemerges i klippta på någons finger, öron eller hals.

Rising konsumenternas oro om handeln med blodsdiamanter och ovetande stöd för våld, särskilt i Afrika, har lett till flera åtgärder som är tänkta att avlägsna de med konfliktdiamanter. Många aktivister hävdar att konsumenterna bör bojkotta diamanter helt och hållet, vilket indikerar att det inte finns någon marknad för stenar med en tvivelaktig härkomst. Har dock diamantindustrin också reagerat på oro blod diamanter och antagit flera självreglerande åtgärder.

Det bästa sättet att säkerställa att en diamant är inte en Blood Diamond är att köpa en kultiverad diamant. Odlade diamanter är extremt hög kvalitet, och medan de är inte lika värdefulla som naturliga diamanter, de är lika attraktiva, och har samma kemiska sammansättning. Genom att köpa en bildad eller syntetisk diamant, kan du även ange ert stöd för renare tillverkningsprocesser och hjälper till att bekämpa utnyttjandet av diamant arbetstagare. Ett lab-odlas diamant ska inte förväxlas med cubic zirconia eller andra typer av "falska" diamant, det är en riktig diamant, men en som råkar vara helt grymhet-fri.

Om tanken på att bära eller skänka en bildad diamant är motbjudande för dig, tänk på att köpa en äkta arktiska diamant eller en diamant från Australien. Både kanadensiska och australiska regeringar har ingått certifieringssystem med sina lokala diamant producenter för att skapa ett utbud av grymhet gratis diamanter som följer med intyg för att försäkra konsumenterna. Dessutom har många Kanadas arktiska Diamanter är mikro-märkta, vilket innebär att varje ruta kan matchas med ett äkthetsintyg för att säkerställa att det inte är en Blood Diamond. Dessa diamanter bryts och hanteras i anläggningar som helt oberoende av afrikansk grov, vilket innebär att ingen konflikt diamanter kan blandas med deras försörjning.

Du kan också köpa afrikanska diamanter som har certifierats enligt Kimberly-processen, men tänk på att kontroll över leveranser över afrikanska grov är ofullkomlig, och att du oavsiktligt kan köpa en Blood Diamond. Kimberly Process är ett frivilligt certifieringssystem som innebär diamant återförsäljare, distributörer, och gruvor, tillsammans med nationella regeringar. Enligt Kimberly-processen, är individuella diamanter ska vara noga spåras från den tidpunkt de tas från marken och transporteras i förseglade, minutiöst märkta behållare för att minimera risken av konfliktdiamanter smugglas in leverans av rådiamanter. Detta kräver dock att metoden en stor samordnad insats från människor från hela världen och är mycket föremål för infiltration.

Några forskare har också föreslagit en kemisk spårandet för diamanter. Beroende på var en diamant bryts, mineraler finns kvar på stenen, vilket ger en ledtråd om var stenen är från. Genom kontroll av stenarna för detta klassiska kemiska signatur kan en forskare avgöra om diamanten bröts i Australien, Kanada eller Afrika, och kanske kan ytterligare begränsa källan till diamant till en viss region. Denna metod kan användas för att självständigt kontrollera certifierade australiensiska och kanadensiska diamanter för berörda konsumenterna.

När du köper diamanter, var inte rädd att ställa utforskande frågor. Fråga återförsäljaren där diamanter du tittar på kom från, vad företagets policy om konfliktdiamanter är, och om bolaget kan kontrollera ursprunget till diamanter som du tittar på med certifieringar. Genom att få så mycket information som möjligt om varifrån de diamanter du köper kan du göra ett välgrundat beslut om huruvida du vill köpa dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.