Vilka var några av orsakerna till den stora depressionen?

stora depressionen var den värsta ekonomiska krisen i historien om USA, och lett en av de värsta ekonomiska stater i modern tid i världen. Det finns ingen överens om listan över orsakerna till den stora depressionen, delvis eftersom det fanns helt enkelt så många olika orsaker. Det fanns också, och förblir, en önskan av många grupper att lägga skulden för orsakerna till den stora depressionen vid foten av andra grupper, och så många möjliga orsaker till den stora depressionen är starkt ifrågasatta. Även med detta, är det dock möjligt att hitta ett antal viktiga orsaker till den stora depressionen att åtminstone de flesta kan enas om.

Under hela 1920-talet, USA blomstrade enormt. Enorma rikedomar skapades, men att rikedom distribuerades extremt ojämnt i hela samhället, både i fråga om klass skillnader, och även mellan olika sektorer, som lantarbetare och industri arbetare. Även om många människor avskyr att erkänna det, är det mycket troligt att en av de främsta orsakerna till den stora depressionen var denna skillnad i rikedom. Genom 1929, innehade cirka 0,1% av de rikaste amerikanerna nästan 35% av alla besparingar i USA och mer än 80% av amerikanerna hade absolut inga besparingar alls.

Den rättsliga strukturer som inrättats vid tiden bidragit till att vidmakthålla denna obalans. Skatter var högg drastiskt, med de rikaste miljonärer ser deras skattebörda skära ner till en tredjedel av vad den hade varit i början av 1920-talet. Samtidigt, lagar som stiftas som var avsedda att skydda lägre klasserna i USA slogs ut, till exempel 1923 utslag i Högsta domstolen att en lägsta lön lag i själva verket var grundlagsstridig.

Samtidigt har aktiemarknaden klättra högre och högre, och mer och mer av den rikedom börja skapas var kopplat till denna marknad. När börsen kraschade 1929, ställa in den scenen för en omfattande ekonomisk kollaps, och var utan tvekan en av de främsta orsakerna till den stora depressionen. Mellan oktober kraschen och slutet av året, förlorade aktiemarknaden mer än $ 40000000000 amerikanska dollar (USD), förebådar uppkomsten av den stora depressionen.

När börsen kraschade, så gjorde människors tro i ekonomin. En av de stora orsakerna till den stora depressionen var denna brist på förtroende för systemet, som fått människor att helt enkelt sluta köpa saker. Eftersom människor stannade inköp, stannade företag behöver skapa saker, som fick dem att trappa ner, vilket innebar arbetslösheten skjutit i höjden. Denna omfattande arbetslöshet var en annan av orsakerna till den stora depressionen, och på topp mer än en-i-fyra amerikaner hade inget jobb.

I början av 1930-talet banker i USA var oförsäkrade, vilket innebär att de lämnades i stort sett klara på egen hand i händelse av fel. Genom 1930-talet mer än 9. 000 enskilda banker kollapsade, och när de kollapsade de tog människors besparingar med dem. Utan en federal försäkringssystem för att skydda dessa tillgångar, ett stort antal människor förlorade allt de hade. Banken misslyckanden också kvar överlevande banker livrädd för framtiden och så att de blev mindre och mindre benägna att låna ut pengar. Detta var en av de främsta orsakerna till den stora depressionen, som nya företag och enskilda inte hade möjlighet att hitta medel.

Som ett svar på dessa många orsaker till den stora depressionen, passerade regeringens brutala lagar för att försöka skydda amerikanska företag på den internationella marknaden. Import skatter gick igenom taket, och främmande länder som en följd slutade göra affärer med Förenta staterna, och i många fall aktivt hämnades mot den amerikanska politiken med protektionistisk politik av sina egna.

Det fanns andra orsakerna till den stora depressionen och från många misslyckade politik som inrättats av regeringen för att försöka avvärja krisen på naturkatastrofer, t. ex. Mississippi torkan 1930. Tillsammans alla dessa små orsaker till den stora depressionen lagt upp, och USA gled längre och längre i den ekonomiska tragedi, så småningom dra delen av världen ner med dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.