Vad är en CFO?

CFO står för Chief Financial Officer, och hänvisar ofta till en person i ett företag som leder företagets finanser. Relaterade termer inkluderar kassör, finansdirektör eller ekonomichef. I företag stora som små, är en CFO behövs för att hantera både in-och utflöde av kontanter och för att skapa rapporter om utgifterna, balansera böcker, och eventuellt direkta lönekostnader.

I en liten organisation, till exempel en liten välgörenhet, en CFO skulle sannolikt göra finansiella rapporter för varje företagsmöte, vara ansvarig för att betala de anställda, och fil bolagets skatt varje år. CFO skulle också vara ansvarig för att hålla och föra register företag kring hur pengarna mottagits och hur den används. För börsnoterade bolag, dessa register måste vara på sidan och göras tillgängliga för allmänheten och /eller aktieägare på begäran.

En CFO i ett litet företag kanske inte ens har en examen men skulle kräva förmåga att balansera checkhäften och hålla bra register. Det är uppenbart att färdighet i matematik en förutsättning för en CFO. Vissa ekonomichefer har examen i företagsekonomi eller redovisning som gör dem attraktiva medarbetare att både stora och små företag. Bokföring av finanserna, ge rekommendationer om hur man öka resultatet, och arkivering kvartalsvis eller årsvis skatter är alla viktiga aspekter av välskötta företag. Men i vissa fall är CFO titel i stort sett hedersuppdrag, med de flesta av de faktiska redovisningen arbete som utförts av en professionell revisor eller en ekonomiavdelning.

I stora företag kan det primära uppgifter CFO är att övervaka och hantera en stor ekonomiavdelning, samtidigt kommer med olika sätt att maximera vinst till företaget. En CFO skulle till exempel, utvärdera på vilket sätt de anställda arbetar för att bestämma hur de flesta effektivt få arbete som utförts för minsta summa pengar. Återigen kan detta ansvar delas med andra företag huvuden eller med chefer eller lägre nivå handledare.

CFO i ett stort företag skulle vara direkt ansvariga för löne-och inkomst som anges på deklarationer, så även om andra människor gör detta arbete har CFO för att kontrollera dess riktighet. I en mycket stor verksamhet, kan flera ekonomichefer finns för att kontrollera och kontrollerar riktigheten av finansiella rapporter.

Chief Financial Officer på ett bräde normalt har möjlighet att rösta i frågor av intresse för företaget. Vanligtvis CFO är styrelseledamot i ett företags styrelse och deltar i alla styrelsemöten. CFO också kan behöva delta i möten för aktieägarna att förklara den finansiella företagets angelägenheter och ekonomiska prognoser för framtiden.

När det gäller företagets politik, har CFO vanligtvis samma ställning till Chief Executive Officer (CEO). Ofta, i USA är det olagligt för en CFO att samtidigt arbeta som VD, även i små företag. Dock har små företag med en enda arbetare eller kommanditbolag inte nödvändigtvis behöver antingen en VD eller CFO, eftersom de tekniskt sett inte har en styrelse. I dessa fall kan endast innehavaren av ett företag eller joint delar ansvaret för att skapa ekonomiska rapporter och arkivering krävs skatt rapporter, förutom att driva verksamheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.