Vad är Suez?

Suez var ett multinationellt företag, eller MNC, med säte i Frankrike som rann vatten, avfallshantering, el, naturgas, och för en kort tid, telekommunikation projekt över hela världen. Under 2008 slogs Suez med den kraftfulla franska företaget Gaz de France för att skapa GDF Suez, ett energibolag. Den avfallshantering och komponenter vatten i fd Suez rullades in i ett nytt multinationellt företag kallat Suez Environnement .

Suez hade en lång och komplicerad historia med rötter spåras tillbaka till Nederländerna 1822 och med fusioner och bryter med flera företag. Namnet Suez kom från sitt deltagande med byggandet av Suezkanalen i mitten 1800-talet. Efter anslutningen till företaget 1984 som Vice President, klättrade Gérard Mestrallet upp i företaget för att bli ordförande och verkställande direktör (CEO) 2001. Han innehade denna position när fusionen med Gaz de France ägde rum och överförs sedan till att bli VD för Suez Environnement.

Fusionen orsakade stora kontroverser i Frankrike, eftersom staten tidigare hade en styrande ägarandel Gaz de France. När planen först tillkännagavs i februari 2006 var Frankrikes premiärminister Villepin och president Nicolas Sarkozy oense sammanslagningen med Villepin stöder två-vägs fusionen och Sarkozy främja en uppgörelse som skulle ge den franska staten att upprätthålla sin kontrollerande andel.

Eftersom de två nått en överenskommelse att låta affären gå vidare, vänsteranhängare opposition i hela landet fortsatte att invända över privatiseringen av Gaz de France, som fruktade prishöjningar. Planer fortsatte trots kritiken dock och franska lagar och Gaz de France aktier omstrukturerades för att affären skall äga rum. Den 22 juli 2008 Suez och Gaz de France officiellt samman till GDF Suez, den näst största allmännyttiga företaget i världen.

vatten och divisioner avfall i fd Suez blev eget företag, Suez Environnement, som GDF Suez äger en betydande andel. Dessa divisioner hade sin början med La Société Lyonnaise des Eaux et de l'Eclairage , som handhar vattenförsörjningen i Cannes, Frankrike med början 1880. Verksamheten har utvecklats till att omfatta avrinningsområde, behandling och distribution av dricksvatten, rening av industriellt vatten, samt insamling, behandling, återvinning, energiåtervinning, förbränning och deponi deponering av avfall. Suez Environnement har flera dotterbolag, bland annat Förenta Vatten, Ondeo, Degrémont, Sita , och Safege .

Som en av de största vatten i världen, har Suez kommit i skottgluggen kritiker vatten privatisering över hela världen. Företaget har drabbats av flera PR skador på grund av misslyckanden tycker vatten privatisering, framför allt en korruptionsskandal i Grenoble, förlusten av sitt kontrakt med Atlanta, Georgia, och kontrakt omförhandlingar i Filippinerna. Anti-privatiseringen aktivister och icke-statliga organisationer (NGO) såsom mat och vatten Watch hävdar Suez har utnyttjat fattiga, över-billed dess konsumenter, och inte hållit sina avtalsförpliktelser. Suez har hävdat att den har fastställt sina avtal, förbättrad vattenkvalitet tillgänglighet och kvalitet i det avtalade områden, och har haft mycket mer framgång än misslyckande med vatten avtal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.