Vad är EDI?

Electronic Data Interchange (EDI) är en process som använder datorer för att utbyta affärsdokument mellan företag. Tidigare var fax eller traditionell post används för att utbyta dokument. Posta och faxa används fortfarande i affärer, men EDI är ett mycket snabbare sätt att göra samma sak.

EDI används av ett stort antal företag. Över 100. 000 företag har ersatt det mer traditionella metoder med EDI. Det nya systemet har ett antal fördelar, kostnaderna är en av dem. Dator till dator utbyte är mycket billigare än traditionella metoder för utbyte av dokument. Bearbetning ett papper så kan kosta upp till 70 dollar (USD), medan använder EDI kostar en dollar eller mindre.

Som en dator bearbetar dokument i EDI, innebär det också mindre chans för mänskliga fel. Speed är en annan fördel. Ett papper beställning kan ta tio dagar till två veckor från det att köparen begär det till den tid när avsändaren skickar det. Nu kan samma ordning skall bearbetas i mindre än ett dygn.

Dessa snabbare transaktion gånger bidra till att upprätthålla en effektiv lagernivåerna. De bidrar också till ett bättre utnyttjande av lagerutrymme och mindre out-of-lager problem. Detta i sin tur leder till en minskning av fraktkostnader, eftersom det borde finnas något behov av sista-minuten-brådskande leverans tilläggsavgifter.

Det finns några nackdelar med processen. EDI kan bara fungera om alla har företaget handlar med är enligt samma metod. Om övergången inte har gjorts inom en del företag, andra företag arbetar med dem kan ha att använda EDI samt mer traditionella metoder. Detta kan vara kostsamt och tidskrävande. Det kan innebära en anställd behålla försändelsen processen medan en annan arbetare skickar dokument elektroniskt.

Arbetet med att använda EDI för inköp är mycket enkel. När en inköpsorder har skrivits, är dokumentet översättas till ett visst format och överlämnats till leverantören via Internet. Det måste säkerställas att de dokument som används av båda parter är i exakt samma format.

Säkerhet är en viktig fråga för företag som använder EDI. Datasäkerhet kontrolleras under hela processen med hjälp av lösenord, kryptering och användaridentifikation. EDI har programvara som kontrollerar och redigerar dokument för noggrannhet.

I grunden är allt som behövs för att köra denna metod för utbyte av dokument en dator och tillgång till Internet. Det finns många företag som levererar utan problem EDI-paket programvara. Dessa har egna krypteringsprogram och installationen kan genomföras på ett par minuter. Från en liten inledande kostnaderna kan företag använda EDI för att förbättra effektiviteten och samtidigt spara tid, pengar och arbetskraft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.