Vad är rättvis handel?

Rättvis handel är en form av handel för varor och tjänster som är fokuserad på att vara hållbara, produktiva människor på alla nivåer i leveranskedjan, och fördelaktigt för arbetstagarna, samhällen och miljön. Anhängare av rättvis handel anser att traditionella system för handel är ofta orättvist att producenterna på de lägre nivåerna i leveranskedjan, som de människor som odlar grödor som kaffe. Motståndarna tyder på att arbeta för rättvis handel inrättas artificiellt höga priser och hindrar på den fria marknaden.

Rörelsen för rättvis handel är främst inriktad på nytta producenter i utvecklingsländer. Jordbrukare och hantverkare i utvecklingsländer har historiskt sett varit föremål för exploatering, som tar emot en bråkdel av värdet på de varor de säljer och ibland kämpa med miljörelaterade och ekonomiska problem på grund av handelsmetoder som är inriktade på att skapa vinster i den utvecklade världen. Till exempel skulle ett företag gå in Sydamerika växa bananer, betalade sina arbetare mycket låga priser för frukt som skulle sälja till höga priser på den europeiska marknaden.

Flera utmärker rättvisemärkta varor. Arbetstagarnas säkerhet och välbefinnande är en primär fråga med rättvisemärkta varor lovande rättvisa löner för arbetstagarna, säkra arbetsförhållanden, och avsaknaden av barnarbete. Rättvisemärkta varor ska också brukar gynna miljön, och framställas i ett miljövänligt och hållbart sätt, och de måste bidra till lokala samhällen. Exempelvis kan ett kooperativ av kvinnor i Indien att göra väskor av gamla saris, vilket gagnar kvinnor, främja återvinning, och få inkomster i samhället.

Konsumentutbildning är också en viktig del av rättvis handel, som konsumenterna inte kommer att söka upp rättvisemärkta varor om de inte får ett incitament att göra det. Många företag som tillverkar och säljer rättvisemärkta varor placera en stor betoning på humanisera sin personal, införande av konsumenterna att de människor som faktiskt gör de varor de köper, och som visar konsumenterna hur deras inköp ger fördelar. Fördelarna är tänkt att uppväga det högre priset för rättvisemärkta varor.

Det finns två typer av rättvis handel: integrerad försörjningskedja rättvis handel, och produktcertifiering. Vid en integrerad försörjningskedja, varje producent i försörjningskedjan stöder rättvis handel, främja fördelaktiga metoder i varje steg av vägen, från tillverkning av varan till den slutliga försäljningen. I fråga om produktcertifiering, ett tecken bolag en rättvis handel avtal med en producent, som får produktcertifiering från en tredje part byrå i utbyte. Rättvis handel certifiering innebär ett partnerskap mellan personer som vill sälja något, men saknar tillgång försörjningskedjan att göra det, och människor som vill sälja varor som efterfrågas.

framgång och efterfrågan på rättvis handel visar många sätt som den fria marknaden kan fungera. Trots att köpa rättvisemärkta varor tenderar att kosta mer, vissa konsumenter anser att den dolda priserna på traditionellt handelsvaror är alltför höga, och de aktivt söka produkter som tillverkas och säljs tillsammans med en rättvis handel filosofi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.