Vad är grå marknaden?

grå marknaden, utan olagligt gillar den svarta marknaden, involverar försäljning av varor genom andra medel än vad som var avsett eller godkänts av den ursprungliga tillverkaren av en produkt. En privatperson eller köper företag för bra på att detaljhandel, partihandel, eller ett rabatterat pris, och försök att sälja det lagligt till ett högre pris. Listan över saker som kan säljas på den grå marknaden är oändlig, men populära produkter innehåller elektronik, fotoutrustning, cigaretter, DVD och vin. Termen grå marknaden kan också hänvisa till värdepappersmarknaden, där det definieras köp och försäljning av värdepapper som utfärdas någon gång i framtiden.

grå marknaden är oerhört svårt att spåra, eftersom en gång en bra säljs till en icke auktoriserad återförsäljare, har tillverkaren ingen möjlighet att spåra försäljning av varorna. Den grå marknaden finns nästan överallt. I förorterna, är ett utmärkt exempel på mellanmål stå på en high school fotbollsmatch. I ett försök att samla in pengar, får elevrådet köpa läsk, korv och chips på en grossist lager butik som Costco, sedan sälja dem med vinst på spelet. Ett annat bra exempel på den grå marknaden är när någon köper varor på en loppmarknad eller utlopp lagrar och säljer dem på eBay till ett högre pris.

Under vissa förhållanden, olika länder har olika marknader för olika varor. När en person drar fördel av skillnaderna i marknadspriserna på en viss vara, kallas det arbitrage . En arbitrageur utnyttjar denna skillnad genom att köpa en bra i ett land där det är betydligt billigare, sedan sälja det lagligt i ett annat land där de kan kräva ett högre pris.

En nackdel med den grå marknaden är att många tillverkare inte kommer att uppfylla garantier om elektronik köpts via den. Eftersom det goda är inte köpts via auktoriserade kanaler, tillverkare vägrar att använda pengarna för att hedra garanti. Ett sätt att tillverkarna identifiera objekt säljs vidare på den grå marknaden genom att annan modell nummer på en och samma produkt i olika länder. När någon ringer för garantifrågor, kan de avgöra om deras produkter såldes i rätt land. Garantin kan vanligtvis inte verkställas, eftersom det såldes via en tredje part i ett annat land.

auktoriserade agenter och säljare oftast påverkas ekonomiskt av den grå marknaden, eftersom de går miste om kunder för obehöriga säljare. Lokala lagar kan hjälpa eller skada den grå marknaden. I vissa fall är mat svår att sälja eftersom de lokala lagar kräver emballage, så vad som är lagligt i en stat eller land får inte vara i en annan. I ett försök att kväsa den försäljning av dvd-skivor och DVD-spelare, DVD-region koder skrivs på skivan för det specifika geografiska område det är tänkt att säljas i. Endast DVD-spelare avsedda för försäljning i detta område kan spela dessa DVD-skivor.

Låga priser och fri handel är bra för den grå marknaden, men tillverkarna och storföretagen lobbyn hela tiden att stifta lagar för att göra det svårt för grå marknadsaktörernas att göra affärer. Detta, i kombination med de tekniska framstegen, göra de mest populära varorna svårt att sälja på den grå marknaden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.