Vad är giftiga tillgångar?

Giftiga tillgångar är tillgångar för vilka det inte finns några köpare, och som ett resultat, inga tydliga värde. Inteckning värdepapper och subprime-lånen är två ofta citerade exempel på giftiga tillgångar. I den globala ekonomiska krisen i början av 2000-talet blev giftiga tillgångar en viktig fråga, särskilt i USA, där sådana tillgångar fällt en radikal fritt fall i den amerikanska ekonomin som den finansiella sektorn försökt hantera dem.

Dessa tillgångar hade ett värde någon gång i tiden, och många människor hävdar att de fortfarande har ett värde, även om ingen kommer att köpa dem. Problemet är att när en bank förvärvar stort antal giftiga tillgångar, dessa tillgångar blåsa upp värdet på bankens böcker, men som bidrar ingenting verkliga för bankens finansiella ställning. Med andra ord har banken en massa pengar på papper, men det kan faktiskt inte sälja sina problematiska tillgångar, och som därför har minimal likviditet.

På tiden att de skapas, många giftiga tillgångar är högt i värde, och de behandlas med hög avkastning, hög risk investeringar. Banker med en mer konservativ hållning brukar försöka undvika att få giftiga tillgångar, men det kan göras svårt när dessa tillgångar är sammanförs med lägre risk investeringar och säljs som ett paket. Detta var fallet med många bolånebaserade värdepapper, som tvingat bankerna att köpa en blandad mix av tillgångar.

Om en bank blir överlastad med giftiga tillgångar, kan det vara oförmögen att reagera på förändringar på marknaden, eller för att betjäna sina kunder. Detta kan skapa oro hos kunder i banken, som får panik som svar på bankens instabilitet och göra banken mer instabila i processen. I dessa fall är bankens bästa draget att försöka bli av med giftiga tillgångar, men det kan ha svårt att göra det, på grund av oförmåga att finna köpare.

Vissa investerare kan frivilligt att ta på sig giftiga tillgångar till en bråkdel av det nominella värdet, förhandlingar på det faktum att tillgångarna kommer att bli säljbara igen någon gång i framtiden, men banker ofta är ovilliga att acceptera dessa affärer. Ett avtal som detta skulle tvinga en bank för att skriva ner värdet på sina tillgångar, en situation som många anser vara önskvärt. Flera regeringar försökt köpa och isolera dessa tillgångar för att klara sina fäktar ekonomiska system under 2008 och 202c men dessa affärer hämmades av banker som inte ville ta, tillsammans med regeringstjänstemän som ifrågasatte det kloka i att spendera pengar på sådana tillgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.