Vad är en widget?

Detta begrepp kan betyda olika saker beroende på vem som talar och sammanhang. I en bemärkelse är en widget någon sorts små, som ännu icke namngiven mekaniska objekt. Termen används ofta synonymt med "gadget. " Inom webbutveckling samhället, är en widget en bit av själv-slutna kod som kan bäddas in i en webbsida eller ett program för att utföra en viss funktion. Många webbplatser utnyttjar widgets för att öka deras funktionalitet och customizability.

Begreppet "manick" verkar vara amerikanskt ursprung, och det först dök upp i tryckt i 1924, som en generisk platshållare namn i ett spel. Termen används för att beskriva de produkter av en fabrik, slutprodukten var inte lika viktigt som processen med att arbeta i fabriken, att skapa små, till synes meningslösa poster i en repetitiv sätt som åt bort i själen av hjälten. Med tiden kom ordet att antas till gemensamma engelska.

Det finns två sätt på vilka en "widget" kan användas i detta avseende. I det första fallet, en "widget" är en platshållare, med hänvisning till något slags mekaniska artefakt. Termen används ofta på detta sätt i konsten, där en karaktär i en film kan fungera på Acme Widget bolaget, eller någon i en bok kan vara känd för att ha uppfunnit en manick. I detta fall är den exakta identiteten av objektet viktiga inte, och en platshållare används så att människor inte blir distraherad.

Termen används också för att beskriva hypotetiska produkter som en dag kan vara påhittat, eller produkter som är i utvecklingsstadier. En utvecklare för ett bilföretag skulle kunna säga till exempel att det skulle vara trevligt att ha en widget som lagrade data om bensin effektivitet för användning av föraren, eller någon kan säga att han eller hon "arbetar på en widget" för ett företag. Eftersom produktutveckling namn är ett ytterst viktigt steg i utvecklingen av en produkt, tillåtet att använda en term som "widget" människor för att diskutera projektet utan att tvinga ett namn på det, och det har fördelen att även skydda produkten sekretess.

I datorvärlden, widgets förekommer i en mängd olika platser. Många bloggare och användare av webbplatser för sociala nätverk utnyttja widgets för att göra sina webbplatser mer intressant och roligt för sina användare. En widget kan göra en rad olika saker, från att organisera en bloggare inlägg efter ämne att tillåta folk att spela interaktiva spel med andra användare av en webbplats. Dessa widgets är typiskt utvecklade av tredje part, och försiktighet bör iakttas vid användning och att installera dem, eftersom de kan innehålla skadlig kod. I regel är det en bra idé att få widgets som officiellt har godkänts för en webbplats eller plattform.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.