Vad är en entreprenör?

En entreprenör är en person som accepterar finansiella risker och åtar sig nya ekonomiska satsningar. Ordet kommer från franskans "entre" (att komma in) och "prendre" (ta), och en allmän känsla tillämplig på alla personer startar ett nytt projekt eller försöker en ny möjlighet.

Många samhällen sätter stort värde på företagaren. Att främja deras verksamhet, kan de erbjudas tillgång till billiga kapital, skattebefrielse och förvaltning råd. En företagare har störst chans att nå framgång genom att fokusera på en marknadsnisch för liten eller för ny för att ha uppmärksammats av etablerade verksamheter. För att hjälpa ny teknik kommer in på marknaden, många universitet etablera företagsinkubatorer för företagare i hopp om att vända ledande forskning till säljbara produkter.

Egenskaper hos en entreprenör inkluderar spontana kreativitet, förmåga och vilja att fatta beslut i brist på tillförlitliga uppgifter, och ett generellt risktagande personlighet. En företagare får drivas av ett behov av att skapa något nytt eller bygga något konkret. I den österrikiska skolan i nationalekonomi, är företagare beskrivs som vara inblandade i kreativ förstörelse av befintliga produkter och tjänster. När nya företag har låga andelen framgångsrika, måste en företagare också har en stor uthållighet.

Entreprenörer i allmänhet är mycket självständiga, vilket kan orsaka problem när deras företag lyckas. I ett litet företag att företagaren kan personligen hantera de flesta aspekter av verksamheten, men detta är inte möjligt när företaget har växt förbi en viss storlek. Management konflikter uppstår ofta när entreprenören inte erkänner att köra ett stort stabilt företag skiljer sig från att driva ett litet växande företag. Problemet är ofta lösas genom att företagaren antingen lämnar för att starta ett nytt företag eller att tvingas ut av aktieägarna. På Apple Computer, till exempel vänster en grundare, Steve Wozniak, att driva andra intressen, medan den andra var Steve Jobs slutligen sparken och ersätts med en VD från ett mycket större företag. Observera att många år senare återvände Jobs till rodret.

En intraprenör är en person som fungerar som en företagare utan från insidan av gränserna för en stor organisation eller corportation .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.