Vad är en auktion?

En auktion är en händelse där gods eller egendom säljs till högstbjudande. Genom att vara öppna för allmänheten, säkerställer en auktion ett brett utbud av anbud, och ibland föremål på auktion kan hämta förvånansvärt höga priser. Anbudsgivarna i sin tur skapar sin egen marknad, fastställa individuellt hur mycket de vill betala för ett objekt, snarare än att priserna bestäms av säljaren. Det finns ett antal typer av auktioner som utförs runt om i världen.

I en grundläggande sk engelsk auktion, är ett objekt införs till folkmassan och medlemmar av ett offentligt bud på den, sakta höja priset fram till alla tackar för sig och lämnar en vinnare av auktionen som betalar det pris han eller hon bud. Auktionen leds av en auktionsförrättare, någon som håller ett öga på budgivningen och bestämmer den slutliga vinnaren. I vissa fall kan säljaren ange ett lägsta bud och se till att posten inte kommer att sälja under ett visst pris. Kända auktionshus som Sotheby's är specialiserade på denna typ av auktion.

I en annan typ av auktion, en holländsk auktion börjar auktionsförrättaren till ett fast pris och sedan sänker den. Medlemmarna i folkmassan bud då de får höra priser som de vill. Nederländska auktioner kan också användas för att sälja flera enheter av samma objekt till en stor folkmassa, t. ex. någon sälja massor av hö kan ge alla medlemmar i publiken att betala samma pris, en gång ett rättvist bud har uppnåtts.

I vissa fall kan personer på en auktion lämna förseglade anbud som är öppna samtidigt. Vinnaren av auktionen är den person med det högsta budet. I en annan variant av grundläggande auktionen, den tysta auktionen, folk vandrar runt ett rum tittar på objekt och de skriver sina bud på medföljande papper. Deltagarna kan se andras bud och de kan välja att försöka motverka annans bud om de vill särskilt varan i fråga. Vid utgången av en fastställd tid, är personen med högsta budet som heter vinnaren.

På de flesta auktioner, kan man bjuda på distans genom att ge auktionsförrättaren ett brev som anger sin avsikt att lämna anbud och det högsta belopp som de är villiga att lämna anbud. Några auktionshus är speciellt riktade till denna, som håller ett antal personer på personal som stannar i telefon med kunder under auktioner, budgivning som ombud för sina kunder. I andra fall kan en auktion utföras helt på distans, vilket är fallet med online-auktioner.

Generellt sett är ett anbud anses juridiskt bindande. Genom budgivning, håller en deltagare att betala det belopp som han eller hon bud. I hög profil auktioner, kan anbudsgivarna att uppmanas att sätta in pengar i deposition konton, eller tillhandahålla andra bevis som de kan betala för de varor de bjuda på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.