Vad är en POS system?

En Point of Sale (POS) är ett system för att hantera försäljning av konsumentvaror. Termen används för att hänvisa till den mjukvara och hårdvara i samband med utcheckning står, och alla samlade egenskaper som ingår. De flesta återförsäljare tillämpar en POS system på deras checkstands eller diskar, och flera stora tillverkare erbjuder POS-system anpassade för olika typer av företag, allt från livsmedelsbutiker till klädbutiker. Använda en POS system gör en verksamhet mycket effektivare, sänka kostnaderna för att driva verksamheten och samtidigt förbättra kundservicen och göra verksamheten mer trevligare att arbeta i.

Inom detaljhandeln, den "försäljningsställe" är det ögonblick då en kund går fram till en disk med varor och förbereder för att köpa dem. Ett POS system hanterar transaktionen, om den ges i form av en räknemaskin och en handskriven kvitto pad, eller ett komplext datorsystem. Utom när det gäller mycket små företag en nuvarande POS system vanligen har formen av ett datasystem.

Det mest grundläggande POS datorsystem är en elektronisk kassa. Den kontorist kan ringa upp varor i kassan och producera ett kvitto för kunden. Vid slutet av dagen kan olika kassaregister funktionerna användas för att skriva ut dagliga rapporter som används för att stämma av kassan och att förbereda en insättning. Mer komplexa kassaapparater klarar av mycket detaljerade rapporter, och de har minne funktioner som gör det möjligt för användare att se upp rapporter från det förflutna, eller generera månatliga och årliga rapporter.

En mer komplex POS system, men omfattar många samlade egenskaper. Många POS-system har kapacitet lagerhantering, där varje del av en vara in i systemet så att det kan spåras. Vissa system kan också lagra köpare att generera inköpsorder inifrån systemet, med hjälp av uppgifter om försäljning och produktutveckling popularitet. Tid klockor och andra funktioner redovisning såsom kreditkortsnummer kontroll kan integreras i en POS system också. Mänskliga resurser kan behålla personal register inom systemet, i ett separat lösenord skyddat område.

hårdvaran i en POS system är också utmärkande och viktigt. En typisk systemet ingår en bildskärm för kontorist, en kund display, en kassalåda, ett kreditkort du drar systemet, en skrivare och en streckkodsläsare, tillsammans med datorn lastat med POS-program. Anpassade funktioner kan läggas till eller tas bort, beroende på branschen. En restaurang POS system, till exempel, kan ha en funktion som skriver beställa biljetter direkt i köket, eller en livsmedelsbutik kan ha ett integrerat skala för vägning varor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.