Vad är en CV?

Ett cv är ett kort dokument som belyser en persons erfarenhet, kvalifikationer och kompetens, i hopp om att säkra en anställningsintervju. I vissa regioner i världen, begreppet "CV" är synonymt med Curriculum Vitae (CV), medan på andra ställen, de två termer hänvisar till mycket olika handlingar. Ett CV är en standard tas med någon jobb eller praktikplats begäran, och det kan begäras för sökande till forskarutbildning och professionella skolor. Som en allmän regel, är en återuppta bara en sida lång, även om särskilda omständigheter kan kräva ytterligare en sida.

Ett bra CV innehåller grundläggande information om sökanden, organiseras på ett sätt som är lätt för läsaren att förstå. Tydlig kontakt information är vanligtvis i toppen, följt av arbetslivserfarenhet, utbildningsresultat, en förteckning av kompetens, relevanta certifieringar och utmärkelser, och kontaktinformation för referenser, men inte nödvändigtvis i denna ordning. Organisationen av ett cv är en konst, och det kräver lite arbete för att skapa en stark CV. I vissa fall människor ber om professionell hjälp vid montering av ett CV.

Det finns flera olika filosofiska förhållningssätt till ett CV. Alla syftar till att sälja återuppta författaren i ett eller annat sätt, och av konvention många arbetssökande skräddarsy sina meritförteckningar till ett specifikt jobb eller arbetsgivare. Detta skräddarsy låter arbetssökande att få ut sin starkaste kompetens för en enskild position. Vissa arbetssökande också lägga till djupare nivåer av personifiering, som avser att förmänskliga dem för potentiella arbetsgivare. Vissa arbetsgivare begäran actively mer personlig information, såsom hobby eller favorit semester fläckar, i ett försök att lära sig mer om psykologi sökanden.

I vissa fall är en återuppta ordnas strikt kronologiskt. I detta fall kommer pedagogiska prestationer leder oftast, följt av tidigare arbetslivserfarenhet. En kronologisk återuppta omfattar ofta alla arbetslivserfarenhet, eftersom luckorna kommer att bli lättare att upptäcka. I andra fall är en återuppta anordnas av relevans, med block av liknande information klumpgranulat "tillsammans. En återuppta ihop på detta sätt oftast förekommer endast relevant arbetslivserfarenhet till en position, så att potentiella arbetsgivare inte behöver kämpa sig genom den sökandes hela livshistoria.

I nationer som skiljer mellan en meritförteckning och ett CV är ett CV mycket mer detaljerad. CV kommer att omfatta alla livets prestationer från utmärkelser tjänat på gymnasiet till tidskriftsartiklar publikationer, i kronologisk ordning. I den akademiska världen, cv är mycket vanliga. De tillåter sökande att lämna mer information om sig själva, och de kan vara flera sidor långa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.