Vad är budgetering?

budgetering i ett affärsmässigt är den planerade fördelningen av tillgängliga medel till varje avdelning inom ett företag. Budgetering tillåter chefer att kontrollera överskridanden inom mindre produktiva områden och lägga mer företagets tillgångar i områden som genererar betydande intäkter eller god PR. Budgetering är vanligtvis hanteras under möten med revisorer, finansiella experter och representanter från varje departement som berörs av budgetering.

I en personlig finansiering mening kan budgetering betyda uppskatta månatliga uppehälle baseras på tidigare räkningar och löner. Om den månatliga inkomsten är en stadig 3000 dollar till exempel, kan du dra alla dina kända månatliga räkningar från den siffran redan innan de anländer. Vissa räkningar kan uppskattas och dras av från den ursprungliga inkomsten siffra. Återstoden efter fasta kostnader blir nu din hushållsbudget. Stället för att låta dollarn belopp för småutgifter såsom matvaror, underhållning, gas och kläder, gör budgetering du använda procentsatser i stället.

Nyckeln till framgångsrik budgetering är både flexibilitet och stelbenthet. Vissa kostnader är fasta, så att betalningen av dessa räkningar bör en oflexibel element. Inget är viktigare än att betala dessa särskilda räkningar i sin helhet. I näringslivet, departement behöver veta den absoluta tak för utgifterna. Budgetering fungerar bäst när mycket få undantag görs för de övre gränser. Idén om finanspolitiska ansvar är att bilda en fungerande budget och hålla sig till det så gott som möjligt.

budgetering kräver också en viss flexibilitet. Det är inte alltid möjligt att tilldela en fast dollar belopp på ett projekt i januari och räknar med budgeten att vara stabil i juli. Det finns alltid oförutsedda händelser som drastiskt kan ändra prioriteringarna i ett företag eller en privatperson. Utan flexibel budgetering, pengar anslagits för ett ändamål kunde inte omfördelas under en skattemässig nödsituation. En oväntad nedgång i försäljningsintäkterna mars kan påverka budgeteringen planerna i November, så revisorer och ekonomichefer måste justera sina siffror regelbundet.

När de ekonomiska tiderna är goda, många människor blir slapp om personliga budgetering. Så länge det finns mer pengar som kommer in än att gå ut, är allt väl. Men de som lär sig att upprätta ett användbart budget och hålla sig inom den under magra tider överlever ofta stora finansiella kriser bättre än de som inte gör det. Finansiell disciplin kan betyda skillnaden mellan vittring stormen och om konkurs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.