Vad är affärsetik?

Affärsetik är det beteende som ett företag håller sig till i sin dagliga kontakter med världen. Etiken i en viss verksamhet kan vara olika. De gäller inte bara hur verksamheten interagerar med världen i stort, utan också för sin en-på-ett förhållande till en enda kund.

Många företag har fått ett dåligt rykte bara genom att vara i näringslivet. För vissa människor, företag är intresserade av att tjäna pengar, och det är den nedersta raden. Det skulle kunna kallas kapitalism i sin renaste form. Att göra pengar är inte fel i sig. Det är det sätt på vilket vissa företag agera som tar upp frågan om etiska krav.

God affärsetik bör vara en del av varje företag. Det finns många faktorer att beakta. När ett företag gör affärer med en annan som anses oetiskt, gör detta det första företaget oetiska genom association? Vissa människor skulle säga ja, den första verksamheten har ett ansvar och det är nu en länk i kedjan av oetiska företag.

Många globala företag, inklusive de flesta av de stora märkena att allmänheten använder, kan ses att inte tänka alltför mycket på god affärsetik. Många stora märken har bötfällts miljoner för att bryta etiskt lagar. Pengar är den största avgörande faktorn.

Om ett företag inte följer affärsetik och bryter lagar, de brukar sluta med böter. Många företag har brutit antitrust, etiska och miljömässiga lagar och fått böter värd miljoner. Problemet är att det belopp som dessa företag gör uppväger de böter som tillämpas. Miljarder dollar vinst blind företagen att deras brist på affärsetik, och dollarn vinner tecken.

Ett företag kan vara flera miljoner säljare, men de gör det använder god affärsetik och inte bryr sig? Det är populära läskedrycker och snabbmatsrestauranger som har böter gång på gång för oetiskt beteende. Affärsetik bör avskaffa exploatering av barn svett butiken som gör sneakers till kaffeservering personalen som är att bli lurade i lön. Affärsetik kan appliceras på allt från träden skära ner för att göra tidningen att ett företag säljer för konsekvenserna av att importera kaffe från vissa länder.

I slutändan kan det vara upp till allmänheten att se till att ett företag håller sig till rätta affärsetik. Om företaget gör stora pengar, kanske de vill inte betala för nära uppmärksamhet åt sina etiska krav. Det finns många företag som berömmer sig på rätt affärsetik, men i denna konkurrensutsatta värld, blir de mycket få och långt mellan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.