Vad är Neuromarketing?

Neuromarketing använder funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI)-en medicinsk teknik-för att skanna hjärnan hos försökspersoner som de ser ut på olika produkter och annonser. Tanken bakom neuromarketing är att upptäcka vilka typer av faktorer utlösa positiva neurala reaktioner. Informationen erfarenheter som samlats från neuromarketing forskning syftar till att ge djupare insikt i den mänskliga hjärnan, till exempel för effektivare marknadsföring och varumärkesbyggande kampanjer lojalitet.

forskning neuromarketing började vid Harvard University i slutet av 1990-talet av marknadsföring professor, Gerry Zaltman. Sedan dess patenterade Zaltman annan neuromarketing teknik som kallas den Zaltman Metafor Elicitationsinstrumentet Technique (ZMET). Zaltman skriver:

ZMET sonder under ytan att avslöja "det som folk inte vet att de vet"-de underliggande drivkrafterna som påverkar en persons beslut att köpa en produkt eller bilda sig en uppfattning. Eftersom cirka 95% av alla tyckte sker i det omedvetna, de flesta av dessa faktorer saknas av traditionella forskningsmetoder.

Trots att många större företag använder neuromarketing och ZMET finns det en hel del kontroverser om neuromarketing.

I december 2002 Adam Koval, tidigare operativ chef för The BrightHouse Institutet för Tänkte Vetenskapsakademien-ledande inom neuromarketing och bransch BrightHouse reklambyrå-berättade börsen som neuromarketing "ger helt nya kunskaper om konsumenternas sinne. " Koval fortsatte med att säga "[d] et kommer faktiskt att resultera i högre produktförsäljning eller varumärke läggning eller att få kunder att bete sig som [klienter] vill att de ska uppföra sig. "

Kommentarer som denna har gjort vakthund grupper och andra nervös och trodde marknadsföringsteknik går för långt, vilket motsvarar neuromarketing med hjärntvätt och beteendestörningar kontroll som skulle kunna tillämpas på andra områden för att sälja saker som politiska dagordningar och propaganda.

Kritiker fruktar också ungdomar kommer att bli svårt målinriktat för ohälsosamma produkter som kan leda till fetma, sjukdomar, sjukdom eller missbruk. Detta tillägg till den nuvarande epidemin av så kallade "marknadsföring sjukdomar" som anorexi, bulimi, och typ 2 diabetes. Man tror neuromarketing skulle kunna intensifiera dessa tendenser, och många ser ingen nytta för allmänheten från marknadsförare som söker ett sätt att, som de ser det, underkuva sinne för ekonomisk vinning.

En sista oroande aspekt av neuromarketing är potentialen för att effektivt kombinera positiva triggers med negativa värden. Till exempel att sälja våldsamma dataspel genom att knyta det våld med meddelanden eller bilder som resan positiva neurala centra. Vissa tror att detta kan påverka den allmänna karaktären av dem som berörs, skapa en generation som växer upp att vara olika personer än de skulle ha varit, minus dessa neurala föreningar.

I juli 2004 en ideell vakthund grupp, Commercial Alert, gick så långt att begära en senat och federala utredning neuromarketing. Om en sådan undersökning utförs, kan resultaten vara en tid på sig.

Det finns de som tror att oroa över neuromarketing saknar grund och att manipulation fungerar bara för en kort tid innan den offentliga marknaden justerar och utvecklas. I själva verket tror vissa inte neuromarketing fungerar alls. Skulle dock hög profil klienter med neuromarketing-kunder som Procter Gamble, Coca-Cola, och Motorola, bland annat-tycks tyda på att de, åtminstone tro något annat.

Oavsett om neuromarketing är ett verktyg i det undermedvetna för konsumenten eller inte, återstår att se. Kan dock effekterna av neuromarketing kampanjer svårt att bedöma eftersom de flesta företag är nära läpparna om att använda neuromarketing som ett verktyg. Men även om reklamkampanjer bygger på neuromarketing tydligt har identifierats, eventuella negativa effekter, om några, kan vara svårt att bevisa, som sociala missförhållanden, kan trender och sjukdomar beror på många faktorer.

De som deltar i neuromarketing fortfarande säker på att det är ett positivt steg i reklam som kommer att hjälpa dra rätt produkter till rätt konsumenterna genom att mer exakt inriktning önskningar konsumenten och fylla deras behov. Neuromarketers förnekar att neuromarketing har några negativa effekter, eller att det kan ändra beteende eller utöva omotiverade kontroll över konsumenterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.