Vad är Handelshinder?

Handelshinder är något av ett antal statligt infört restriktioner för handeln mellan nationer. De vanligaste typer av handelshinder är saker som subventioner, tullar, kvoter, tullar och embargon. Uttrycket frihandel hänvisar till den teoretiska avskaffa alla handelshinder, vilket möjliggör för helt fri och obehindrad handel. I praktiken är det dock ingen nation till fullo omfattar frihandel, som alla nationer använder vissa sortiment av handelshinder för egen vinning.

Taxorna är en ganska vanlig form av handelshinder, och i huvudsak skatt på varor som de passerar gränsen till en nation. Taxorna nästan alltid placeras på varor som förs in i landet, i motsats till varor som säljs som export, men i vissa fall de kan gå åt båda hållen. Historiskt sett har avgifterna en stor källa till statens inkomster, eftersom de lätt kan tas ut som en skatt på fartyg som de landade i nationen.

Taxor, som de flesta handelshinder, kan införas av olika skäl. Vissa biljettpriser är placerade helt enkelt att tjäna pengar till regeringen. Detta kan antingen vara en fast avgift på ett objekt, eller det kan vara baserad på marknadsvärdet av objektet. Övriga avgifter finns som en form av protektionism, för att göra importerade varor dyrare än de annars skulle vara, för att skydda inhemska industrier. Till exempel, om ett land har en ganska hög lön och höga arbetsnormer, kostnaderna för att producera en enda komponent kan vara runt tio enheter. Om ett närliggande land, kan producera en widget för tre enheter, då importen av landets manicker skulle lätt kunna köra den inhemska industrin i konkurs. Så landet kan införa en restriktiv taxa på widget import, se till att den inhemska widgets alltid varit konkurrenskraftiga priser, eller till att göra det omöjligt för prylar som skall importeras alls.

Subventioner är ett annat av de gemensamma handelshinder, och är ofta lämpade att skydda inhemska industrier. Bidrag kan faktiskt vara bara avser att göra vissa viktiga varor överkomliga för medborgarna i nationen, men slutresultatet kan ändå vara att göra importen icke konkurrenskraftiga. Många livsmedel, till exempel, är kraftigt subventionerade, för att säkerställa att medborgarskap har ett konstant utbud av prisvärd mat. Stål är också ofta är subventionerade, för att se en nation alltid har en inhemsk stål utbudet, som kan vara avgörande i krigstid när normala sjöfarten vägar kan brytas.

En embargo kan ses som den mest extrema av handelshinder. Embargon förbjuda huvudsak import eller export av något annat land. Detta sker ofta som en form av bestraffning eller att försöka tvinga landet att genomgå radikala förändringar internt till följd av en försvagad ekonomisk stat. Historiskt var embargot användes som ett krig taktik, och så var ofta som en krigsförklaring. I modern tid har emellertid även de mest brutala av handelshinder är det oftast inte ses som en handling av ren aggression, trots en krigsförklaring åtföljs ofta av ett embargo.

Ett antal frihandel organ finns i världen för att försöka begränsa användningen av handelshinder av nationer. Världshandelsorganisationen är kanske den största nå dessa organ, och det upprätthåller strikta regler mot medlemsländer, begränsa godtagbar användning av saker som taxor. Som en följd av detta har vissa länder börjat använda handelshinder som inte är total, men liknande effekter. Europeiska unionen, till exempel, inte tillåter import av många genetiskt modifierade organismer, som i praktiken förbjuder majoriteten av import av livsmedel från USA. Under de senaste åren, grupper som WTO har börjat titta på dessa former av handelshinder också, och band dem om möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.