Vem uppfann Elskåp?

När människor tittar på eller arbetar i ett hav av skåp de kan bli påmind om uttrycket att vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser. Det var definitivt så att uppfinnaren av skåp, Robert (Bob) Propst, hoppades genom utformningen för att anpassa kontorsmiljö.

I början av 1960-talet, såg Propst på den rad av skrivbord i ordnade rader som gjorde mycket för att uttrycka individualitet av arbetstagaren, och måste bevaras i ursprungligt syfte. Han kände att de hade en klinisk och demoraliserande känna, och trodde att partitioner skulle ge arbetstagare privatliv, lite mindre buller och en chans att uttrycka sig på sitt eget partitioneras kontor.

Propst har uppfunnit ett antal saker, bland annat piloten sittplatser för överljudsflygplan. I själva verket, genom sitt arbete med Herman Miller företaget som begärt en nyare stol design, företagets grundare, frågade DJ Dupree Propst att konstruera om Herman Miller kontor och möbler. Slutresultatet blev delat bås, kallad Action Office, som så många kontorsanställda känner nu.

Propst avsikt att utforma bås var att ge en omodern noll, vilket skulle kunna anpassas för varje kontor arbetstagaren. Bilder kan dekorera väggar och skåp kan vara i ett konstant flöde av röran. Ursprungliga skåp hade helt slutna utrymmen att erbjuda en total sekretess, men snart Propst också kom upp med idén att delvis slutna utrymmen. Propst föreslog gemensamma utrymmen för arbetstagare, men dessa uteblev alla företag som antas skåpen.

I slutet av 60-talet var rörliga skåp född. Skåp och arbetstagare kan komma och gå, och fler skåp kunde installeras vid behov. Medan Propst hade goda intentioner, var skåp ofta kritiserats för att vara lika sträng eller klinisk som tidigare öppna kontor. På 1980-talet kom skåpet subkultur i förgrunden. Serier som Dilbert och filmer som Office Space hånade den nu begränsande utrymmet i skåpet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.