Vad en Credit Crunch?

en kreditåtstramning är en term som används i banksektorn för att beskriva en ekonomisk stat där det finns en minskning av tillgång till lån. Vanligtvis inträffar under en lågkonjunktur, visar en kreditkris som banker är ovilliga att ta på sig ytterligare kreditrisk. Företag och enskilda konsumenter kan uppleva denna kreditåtstramning. Dessutom har en pågående kreditåtstramningen en ringar på vattnet och kan så småningom påverka den globala ekonomin.

Det finns olika skäl till varför ändringar i utlåning praxis som bankerna får inleda en kreditåtstramning. Det kan vara mindre förtroende för utlåning till följd av fluktuationer på andra marknader, till exempel fastigheter. I själva verket är denna typ av marknad prisfall ett viktigt bidrag för att skapa en kreditåtstramning. Banker kan också börjat oroa sig för solvens andra banker och deras förmåga att återbetala långsiktiga fasta skulder. Även regeringen kan spela en roll för att påverka krediter genom att införa restriktioner för låneinstitut. En ovanlig grad av betalningsförsummelser avseende tidigare utfärdat kredit kan också minska en banks möjlighet att förlänga ytterligare krediter. Någon eller alla av dessa villkor kan erhålla krediter och lån svårare.

Oavsett orsaken till en kreditkris är det nästan alltid åtföljs av högre räntor, bör ett företag eller konsument lyckas få kredit . Denna ökning är ofta synlig i subprime-utlåningen marknadssegment först, med en oväntad effekt på den konventionella kreditmarknaden att följa.

bolånekrisen som inleddes under 2007 på den amerikanska subprime inteckning industrin är ett utmärkt exempel på en kreditkris i aktion. Även om bostadsmarknaden nådde sin höjdpunkt 2005 föll priserna snabbt och fortsatte att spiral nedåt, vilket gör refinansiering nästan omöjligt. Som ett resultat började rörliga räntor på nuvarande lån att klättra, även om de initierades till mycket låga priser. När fler och fler husägare inte kunde fullgöra sina finansiella skyldigheter, ett rekordstort antal betalningsförsummelser och utmätningar inträffat.

Banker och låneinstitut i USA och runt om i världen förlorat miljarder dollar och ett betydande antal människor förlorade sina hem. I USA har mer än 200 banker drabbade, däribland några av de bästa långivare såsom Countrywide och Washington Mutual. På en global skala, rapporterar schweiziska UBS förluster som väl gått förbi andra långivare i det internationella finansiella marknaden.

Sedan en kreditkris och lågkonjunkturen går hand i hand, kan det ta år för ekonomiska villkoren förbättras. Som företag är kvar inte kan öka inventering eller rörelsekapital, får många företag gått i konkurs och tvingas avveckla sina tillgångar. För hem inteckning konsumenten, får konkurs vara det enda alternativet för att undvika avskärmning. Eftersom tillgången på krediter och lån det kvar på ett minimum och på en högre ränta spridning finns det oftast ett lägre investeringar i näringslivet samt övergripande konsumtionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.