Vad är hårdvaluta?

En hårdvaluta, även kallad en stark valuta är valutan som används av människor i mer än ett område i världen, eftersom det är allmänt accepterat i utbyte mot varor och tjänster. Detta beror på att ses över hela världen som en tillförlitlig värdemätare. Hårdvaluta måste också vara en som kommer från ett land som åtnjuter politisk och ekonomisk stabilitet. Kortsiktiga stabilitet i värde och likviditet på valutamarknaderna är andra drag typiska för en hårdvaluta. På många sätt är begreppet en hårdvaluta relaterade till det hos en reservvaluta.

I den 20: e talet uppstod den amerikanska dollarn och det brittiska pundet som världens främsta hårda valutor. Dessutom var den tyska D-marken anses vara en av de bästa hårda valutor innan den ersätts av euron. Förutom att vara till nytta för internationellt utbyte, hårdvaluta kan också användas i länder med kommandot ekonomier som Folkrepubliken Kina, och före detta Östtyskland. I dessa länder, liksom vissa andra medlemsstater finns det och var speciella varor som inte skulle acceptera den lokala valutan, men bara en internationellt erkänd hårdvaluta. Dessa butiker säljs ofta poster som var knappa och /eller importerade, därav behovet att betala sina leverantörer i något mer stabil än lokal valuta.

Bland ekonomer är hårdvaluta ses som skiljer sig från en mjuk valuta, en som innehar inga värde väl eller kommer från ett land som lider av krig, hårda diktatur, eller annan politisk eller ekonomisk instabilitet. I vissa fall kan mjuka valuta ses som något annat än guldtackor, guldmynt, eller guld-stödda papper. Trots att guld i sig varierar i värde, åtminstone i termer av valuta, dessa definitioner av hårda och mjuka valuta är tillämpliga när diskuterar en långsiktig ekonomisk tendens kallas Greshams lag.

Denna lag, uppkallad efter en 16th århundradet engelska finansiär, att hög kvalitet valuta tenderar att ersättas med tiden valuta av lägre kvalitet. När detta händer, av hög kvalitet valuta som guld, kommer att användas främst som ett lager av rikedom, medan en lägre kvalitet valuta kommer att bli ett medel för utbyte. Ett exempel på detta är det faktum att han amerikanska finansdepartementet övergav guldmyntfoten årtionden sedan till förmån för en fiat valuta som är papperspengar som nu används i USADet är inte backas upp av guld, i den meningen att regeringen inte kommer nu byta guld för pappersindustrin, eftersom det skulle under guldmyntfoten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.