Vad är ett Bank Run?

En bank sikt är en situation där insättarna panik och dra tillbaka sina insättningar samtidigt från en bank. Resultatet av den massiva rinna på bankens resurser ingår ofta konkurs för banken, ironiskt att skapa en situation där en panik om konkurs skapar en konkurs. När flera bank runs inträffat omedelbart, kan resultatet bli en omfattande finansiell kris som kallas en bank panik. Banking panic har spelat en framträdande roll i flera finansiella kriser, som den stora depressionen i USA.

Den process som leder till en uttagsanstormning är typiskt gradvis. För det första börjar ekonomin att ta en nedgång, vilket leder till konsumenterna att bli rastlös. Sedan konsumenter börjar oroa sig för att medel på inlåningskonton inte är säkra, och de överväga att dra tillbaka dessa medel och sätta dem i en annan institution, eller ta dem ur trafik helt och hållet. Som panik bygger och konsumenter växa mer och mer stressade, de kastar sig över en bank i en massiv grupp att kräva sina medel på inlåningskonton.

Banker, dock inte behålla alla de medel de har på insättning. De flesta banker använder ett system som kallas fractional-reserve banking, där en andel av de sammanlagda insättningarna hålls på hand, medan huvuddelen av medel på inlåningskonton investeras i en mängd olika sätt. Denna praxis tillåter banker att tjäna pengar. När tillräckligt många bankkunder kommer att kräva sina medel kan en bank slut pengar på sidan och blir insolvent.

Som en bank kämpar för att möta efterfrågan i en uttagsanstormning får kalla i lån, värdepapper och andra investeringar, vilket ledde till ringar på vattnet. Gäldenärer riskerar att bli insolventa på grund av en bank run, kan som företag i samband med bankens investeringar. När en bank misslyckas på grund av en bank sikt kan också stimulera ytterligare panik och osäkerhet, vilket leder till en bank panik.

Många länder har infört åtgärder som syftar till att mildra effekterna av bank runs. I USA, till exempel garantier Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) insättningar upp till $ 100. 000 USA, vilket innebär att även om en bank blir insolvent, kommer att bankkunderna fortfarande få sina pengar tillbaka. För kunder med ett överskott på $ 100,000 på inlåningskonton, skapar en bank riskerar att förlora de extra medel som kan ödelägga besparingar och återlösenskonton.

Under en finansiell panik, är det viktigt att hålla huvudet. Om du har medel på inlåningskonton i en institution som är svårt ekonomiskt, har du vissa rättigheter som konsument. Dessa rättigheter är vanligtvis beskrivs i skrifterna banken ger dig när du öppnar ditt konto och du kan även kontakta organ som FDIC eller motsvarande i ditt land för mer information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.