Vad är en verifieringskedja?

Termen används i mer än en ansökan i näringslivet i dag. Historiskt hade en verifieringskedja att göra med att kunna erbjuda en komplett historia av en viss finansiell transaktion. Tanken var att kunna identifiera varje steg i processen från inledandet av transaktionen hela vägen till slutförandet av transaktionen. Vanligtvis tog denna process rum genom att kunna producera pappersdokument som visade hur transaktionen från början till slut. Idag har en verifieringskedja också att göra med spårning uppgifterna i elektronisk form också, med transaktioner som inte nödvändigtvis begränsat till finansiella data.

En verifieringskedja av något slag kommer att innehålla ett försök att etablera en kronologisk lista över åtgärder som var nödvändiga för att påbörja transaktion samt få den att slutföras. Verifieringskedjor kan vara mycket enkel eller extremt komplicerat, beroende på antalet etapper med transaktionen. Till exempel skulle genomföra en verifieringskedja på en faktura som utfärdats av en säljare vara en relativt enkel process.

Från och med mottagande av fakturan är dokumentet spåras genom Leverantörsreskontra, hela vägen genom utfärdande av en check eller elektronisk betalning för att reglera skulden. Samtidigt, för att skapa en reviderad spår möjliggöra återuppbyggnaden av en tillverkningsprocess kan innehålla många fler steg och bli mycket svåra att följa.

En revisor kan välja att påbörja processen för att skapa en verifieringskedja antingen från början eller slutförandet av transaktionen i fråga. Ofta inleds revisionen med de ifyllda senaste fasen och arbeta bakåt är ett effektivt sätt att fastställa verifieringskedja. Men när både början punkten och punkt för färdigställande väl är etablerade, är det möjligt att närma sig verifieringskedja från båda håll samtidigt, helt enkelt fylla i de steg som förekommer mellan start och avslutande steg i transaktionen.

Använda en verifieringskedja kan ofta vara ett effektivt verktyg i hanteringen av finansiella och andra resurser i ett företag eller en organisation. Processen att identifiera verifieringskedja kan faktiskt bidra till att identifiera steg i processen som var onödiga och som kan elimineras på framtida transaktioner. En annan viktig tillämpning av den verifieringskedja är att processen kan avslöja försök att manipulera den finansiella profilen av företaget, kanske i ett försök att dölja det faktum att medel saknas eller har missbrukats på något sätt. I grund och botten är verifieringskedjan en bra anordning för att säkerställa att transaktioner sker smidigt och ärligt, med den minsta nödvändiga åtgärder för anställda i processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.