Vad är en grossist?

en grossist, ibland även kallad en distributör, är en viktig anhalt i leveranskedjan som får produkter från tillverkare till konsumenter. En grossist tar hand om varor från en tillverkare, oftast i mycket stora mängder, och i sin tur säljer dem till detaljhandeln i en uppmärkt pris. Detta tar ansvaret för distribution av tillverkaren möjlighet att inrikta sig på utveckling och marknadsföring av nya produkter. I sällsynta fall upprättas en grossist sig direkt som en butik som erbjuder rabatter på konsumtionsvaror till konsumenter, som i regel betala en årlig avgift för tillträde till grossisten.

Ett antal viktiga funktioner betjänas av en grossist. Fabriker och butiker har ofta begränsade lagringsutrymme, eftersom rymden kostar pengar. I fråga om en återförsäljare, är det primära tilldelning av utrymme i verksamheten för att varorna visas för försäljning. Tillverkarna föredrar att allokera utrymme i golvet verksamhet. En grossist, å andra sidan har stora lager avsedda för förvaring. Återförsäljare kan köpa varor i mindre partier från en grossist än vad de kan från en tillverkare så att de kan köpa mer än de behöver.

Ekonomiskt bidrar till en grossist en fabrik för att snabbt gå med vinst genom att köpa varor från fabriken. När varorna ut genom dörren, är tillverkaren inte längre behöver vara oroliga att återfå kostnaderna för att göra dem. Inom vissa branscher är detta system varierat något, och grossisten faktiskt inte köpa varor från tillverkaren, även om grossisten lagrar dem. I dessa fall får grossisten avtal om köp av varor från detaljhandlare, och får en provision. Grossisten i sin tur säljer varorna till återförsäljare, vilket garanterar att utrymmet tas upp av varor betalas så snart de lämnar för lagring. Slutliga omhändertagandet av varorna i slutändan är upp till en återförsäljare.

Förutom att de säljer material till detaljister, grossister säljer även till institutioner och yrkesgrupper. Ett universitet, till exempel, kan behöva stora lager av papper, som den köper direkt via grossisten för att få en rabatt. Likaså stora kontor behöver leveranser som de kan beställa direkt från grossisterna i stora partier. Dessa partier är fortfarande mindre än många varor direkt från tillverkaren. En grossist säljer även material för att göra varor till andra tillverkare, etablera sig, till exempel som en båt leverans grossist som säljer båten komponenter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.