Vad är Rebel sälja?

Rebel Sell är ett begrepp i en bok med samma namn av kanadensare Andrew Potter och Joseph Heath. Boken tar till uppgift mot globaliseringen teman som konsumtion och politik motkulturen. För Naomi Kleins bok No Logo demonstrerade för att motkulturen politisk aktivist, Rebel Sell har en ironisk ta. Konceptet ansluter sig till uppfattningen att motkulturen faktiskt feeds konsumism, även om aktivisten kanske tycker annorlunda.

motkulturen har alltid varit en av-ord för begreppet cool. Coola människor, eller näringslivet idé om att coola människor, är de som köper och säljer produkterna. De är de första att upptäcka nya trender och nya idéer. Vanligtvis vid den tidpunkt då det privata näringslivet har hakat på, är tanken år gammal. Men nu företag anställa den kalla människor för att förutsäga produkter före den breda massan. För ett pris, kan du vara cool, och därifrån börjar en konsument cirkel.

Rebel Sell är hur företagen sälja idén av motkulturen och omstörtande. Alla vill vara en person, ingen vill vara densamma, men kostar individualism mer än din stormarknad varumärke. Folk betalar mer för att visas individuella, men de kan göra anspråk på att hata konsumtionssamhället och begreppet konsumistiska samhället. Den Rebel Sell att det är flera hundratusen individualist som bidrar mer till konsumtion än den genomsnittlige köparen.

Detta är den viktigaste punkten på Rebel Sell. Che Guevara är nu bara en ikon för att säljas på t-shirts och halsband. Vem säljer ut verksamheten mannen som gör t-shirts eller den person som bär dem? Bär t-shirt definierar i bärarens huvud idén om individualitet, men genom att köpa t-shirt, han eller hon har just köpt in konsumentens näringslivets uppfattning om motkulturen.

Rebel Sell är en dissekering av förment motkulturen cool. Till exempel vissa stora företag har rätt att ändra texten till ett band sång. Bandet Nirvana ge ut två versioner av ett album-ett för musikaffärer och en för Wal-Mart butiker. Wal-Mart är en familj lagra och skulle inte lager Nirvana album om inte några av texterna förändrats. Wal-Mart är så omfattande att inte ändra sina texter skulle kunna kosta bandet miljoner.

En av teorierna för självmord av Kurt Cobain är att han inte kunde stå för att se hur hans musik höll på att kommersialiseras. Om detta vore sant, sorgligt det än är, gjorde sin självmord honom bara mer av en subkulturell rebell. Hans bild skulle då läggas mer kraftfullt för den cykel av The Rebel Sell. Till döden, är det välkända resning skjuts till den slutliga nivån.

Problemet med begreppet The Rebel Sell är att det finns verkliga människor i denna värld. Kurt Cobain var ett mycket personligt. Sådana människor är alltid ett steg före trenderna och inte bidrar till snabbmat restaurang eller kafé livsstil. Problemet är att deras frihandel kaffe vanligtvis kostar lite mer än vanligt kaffe. Den Rebel Sell är en never ending cirkel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.