Vad är Marknadsandel?

Marknadsandelen är den del eller procent av försäljningen av en viss produkt eller tjänst i en viss region som kontrolleras av ett bolag. Om det till exempel finns det 100 prylar säljs i ett land och företag A säljer 43 av dem, kan företag A har en 43% av marknaden. Du kan också beräkna marknadsandelar av intäkterna i stället för sålda enheter. Om företag A sålde prylar till en total kostnad av $ 860 och folket i landet spendera en total på $ 2000 på samma widgets, då marknadsandelen från $ 860 /$ 2,000 eller 43%. De två olika metoder för att beräkna marknadsandelar kommer inte alltid samma svar, eftersom olika företag kan ta ut något olika priser för samma typ av widget.

Marknadsandelen som företag använder för att bestämma sin konkurrenskraft i en sektor jämfört med andra företag i samma sektor. Du kan också göra en exakt bedömning dina prestationer från år till år. Om du bara använder försäljningar för att mäta ditt resultat, så du inte tar hänsyn till de marknadsvillkor som kan ha förbättrats eller minskat din försäljning. Din försäljning kan ha gått upp på grund av ökad popularitet för din typ av widget, eller de kan ha gått ner på grund av en torka eller recession. Eftersom dessa faktorer är utanför din kontroll, ger de dig inte meningsfull information om hur du faktiskt gör som ett företag det gäller att förbättra ditt företag. Genom att mäta marknadsandelar, kan du se om du gör bättre eller sämre jämfört med andra företag som står inför samma utmaningar och möjligheter som du är.

Det finns fyra grundläggande sätt du kan förbättra din marknadsandel. Du kan förbättra din produkt så att den är bättre än dina konkurrenter eller så kan du ändra priset eller erbjuda särskilda incitament för köparna, såsom rabatter eller försäljning. Du kan hitta nya metoder för att distribuera sin produkt så att folk kan köpa det på fler ställen. Slutligen kan du reklam för din produkt. Med hjälp av dessa tekniker i någon kombination kan öka marknadsandelar.

Ökade marknadsandelar inte alltid är den bästa lösningen för företag. Det kanske inte är lönsamt om det är förenat med dyr reklam eller en stor prisnedgång. Ett bolag får inte kunna möta efterfrågan på en ökad marknadsandel utan enorma investeringar i ny utrustning och medarbetare. I vissa fall kan det vara till ett företags fördel att minska marknadsandel, om lägre kostnader för lägre marknadsandel kan förbättra lönsamheten. Hantera marknadsandelar är därför en mycket viktig aspekt av att hantera ett företag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.