Vad är Gas mejsling?

Gas mejsling eller pris mejsling är en praxis som innebär att priserna på bensin vid pumpen dramatiskt, ibland i samverkan med andra bensinstationer. Som en allmän regel, för att anses gas mejsling, hoppet i pris måste plötsligt, och det får inte finnas någon klar anledning till att höja priset så mycket. Trots det höga priset ses vid pumpen, som leder folk att tro att det åligger stationen ägare, gas mejsling ofta börjar med det företag som levererar bränsle: om priset på bränsle ökar plötsligt måste bensinstation ägare höja priserna för att kompensera.

I vissa regioner är gas mejsling behandlas som ett brott, och myndigheter kan utreda anklagelser om mejsling. Oron är att gas företag och enskilda stationer kan höja sina priser för att dra fördel av konsumenter, eftersom konsumenterna i allmänhet tvungen att köpa åtminstone en del gas varje vecka för att komma till arbetet, göra ärenden, och utföra andra uppgifter. När gaspriserna höjs till en nivå som förefaller orimlig, kan det skada konsumenterna.

Det finns några helt logisk och helt lagligt skäl för gaspriserna att hoppa plötsligt över en natt. Till exempel kan raffinaderi bränder och andra frågor skapa en brist, i vilket fall högre priser kan tas ut för gas för att uppmuntra människor att bevara, se till att det finns tillräckligt med gas för alla. Miljöfrågor som stormar förhindra leverans kan orsaka en höjning av priset, eller station ägare kan vara skyldig att erbjuda fara betala för att stationen personal som arbetar genom en storm eller nödsituation. Gaspriserna också inte nödvändigtvis röra sig med råoljepriset, eftersom de påverkas av en mängd faktorer.

I ett klassiskt exempel på gas mejsling, en station ägaren kanske höjer priserna under en naturkatastrof, vet att människor kommer att vara villiga att betala dessa priser så att de kan bränsle upp att evakuera. I dessa fall är människor också ofta ovilliga att klaga på de höga priserna, eftersom de har bråttom att evakuera och att de inte vill förlora sin plats i macken: s linjer. Om detta bensinstation ägare når en överenskommelse med andra station ägare att höja sina priser för, men denna anses samverkan, och det kan finnas skäl att allvarligare rättsliga följder.

Konsumenter som misstänker att en bensinstation begår gas mejsling kan ofta rapportera det till en statlig myndighet. Om tillräckligt många klagomål har mottagits och priserna verkar återspegla ett verkligt fall av gas mejsling kommer den myndighet utreda och eventuellt böter macken ägare. Om ett fall av samverkan kan bevisas, kan andra organ engagerar sig, och de påföljder kan vara mycket högt. Människor som vill klaga på misstänkta gas mejsling bör notera namn och adress på stationen och priset på bränsle. Om möjligt, ta en time-stämplad bild av stationens prissättning tecken rekommenderas, så att konsumenten kan bevisa sitt påstående om gas mejsling. Speciellt om priserna varierar kraftigt under loppet av en dag, med flera bilder kan säkerhetskopiera en fordran.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.