Vad är Filantropi?

Filantropi är handlingen att donera. Varje donation skall betraktas som välgörenhet, om det är pengar, egendom eller tjänster. Det belopp som vann spelar ingen roll, lagen om att ge några belopp anses vara välgörenhet, om det är en dollar placeras direkt i händerna på någon i behov av en miljon dollar doneras till en ideell organisation. Filantropi kan praktiseras av företag och institutioner, men ordet är mer vanliga i samband med en person eller en familj.

En filantrop är en person som praxis filantropi. Termen används oftast för att beskriva dem som donerar stora summor pengar, till exempel miljoner dollar (USD). Personer som donerar mindre belopp är lika viktiga och ofta offra mer av sin disponibla inkomst än en rik person som donerar ett högre belopp. Personer som donerar mindre summor pengar, dock inte lika synlig för andra, och därför inte ges vanligen titeln.

Som tidigare nämnts kan filantropi ske genom donation av pengar, egendom, eller tjänster. Vart och ett av dessa områden är viktig, och inte mycket att hjälpa andra. Några exempel på varje är följande:

Pengar . Pengar kan donera direkt till de behövande genom att lämna den till dem, eller det kan ges till välgörenhetsorganisationer och andra organisationer att distribuera. Många filantropiska människor donera en viss procent av sin inkomst, en så kallad tionde. Vissa människor väljer att donera finansiella tillgångar snarare än pengar, t. ex. donera aktiebrev till en favorit universitet. Vissa filantroper väljer att ge sina pengar ifrån när de dör, lägger instruktioner till sin vilja om vilka välgörenhetsorganisationer eller människor som ska gå till.

Fastighetsförmedling . Fastighetsförmedling kan vann precis som pengar, men inte riktigt lika lätt. Inte varje person behöver varje föremål, och inte varje välgörenhet kan hantera varje fastighet donation. Både nya och begagnade kläder brukar accepteras av de flesta välgörenhetsorganisationer. Andra vanliga föremål som barnvagnar och elektronik kan doneras till välgörenhet butiker, även kallad sparsamhet butiker. På burk eller är färdigförpackade livsmedel kan doneras till soppkök, kan vissa vindskydd och andra välgörenhet centrum, stora mängder av oförpackade livsmedel som kommer direkt från företagen också vann. Slutligen har särskilda välgörenhetsorganisationer och kontor av större välgörenhetsorganisationer bildats för att ta emot gåvor av stora egendom, t. ex. bilar och fastigheter.

Tjänster . Ibland människor behöver hjälp. En människa som ger sin tid och kompetens till ett annat är ett exempel på denna typ av donation. Vissa människor donerar sin tid genom att arbeta i soppkök eller leverera måltider. Andra besöket personer på vårdhem så att de kommer att ha sällskap. De som har specialkunskaper kan donera sina färdigheter på många olika sätt, såsom att vara juridiska ombuden för de med lite pengar eller mentorskap barn i nöd. Enkla åtgärder, såsom klippning av en annan persons gräsmatta eller reparation av någon annans trasiga trappor är båda exempel på välvilliga åtgärder där tjänsten.

Self . En av de mest välvilliga handlingar en person kan göra är att skänka en del av sig själva till en annan, även om detta filantropiska handling ofta förbises. Till exempel är blodgivning behövs hela tiden för att rädda människors liv, och kan göras på lokal blodbanker. Potentiella benmärg givare måste registrera dig, så att de kan matchas om någon behöver en transplantation för att leva. En frisk person kan donera en av sina njurar till en annan och ändå överleva, men de kan ha komplikationer senare i livet. Även i döden, kan organ skördas från en givare transplanteras i de som behöver dem, direkt rädda liv. Donationer av sig själv är några av de mest altruistiska och filantropiska möjligt, och direkt ändra andra människors liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.