Vad är Avreglering?

När industrier huvudsakligen drivs privat, men styrs i stor utsträckning av en regering genom lagar, är denna regel, men när reglerna tas bort, vilket ger industrin en friare händer, detta kallas avreglering.

Särskilt i huvudsak kapitalistiska länder, branscher motsätta sig ofta alltför stor inblandning från regeringen. De vill inte ha att följa extra lagar som skapats eftersom det kan kosta pengar och skapa extra arbete. Många företag hävdar att regeringen inte har rätt att bestämma hur en privat industri bedriver sin verksamhet, och när den gör det, det kostar pengar för alla inblandade, inklusive konsumenterna. När företagen inte behöver självstyre, hävdas det, de är fullt kapabla att verka på etiska sätt som skyddar kunden, och att inte förlora vinsten.

Avregleringar är inte ett nytt koncept , särskilt på platser som Förenta staterna. Det har länge varit kravet från vissa sektorer av den amerikanska befolkningen att statlig inblandning i näringslivet, i form av reglering och utöva kontroll över ett företag bryter mot några av de grundläggande inslag i samhället. I detta syfte har många industrier kämpat för och vunnit avreglering, få mycket större kontroll över sina industrier och de standarder som de personligen kan ställa.

Ta bort regler behöver inte betyda alla lagar tas bort, men de kan vara enklare och lättare att följa. I huvudsak, tillräckligt lagar för företaget eller företagen verkar i en mycket mer oberoende sätt kan ändras eller kasseras. Vissa industrier i USA som har varit föremål för en grad eller mer av avreglering omfatta kraftbolag, banker och industrier handel, och många utbredd byråer transport.

Det är riktigt att frågan om avreglering är ett företräder flera olika politiska ståndpunkter. De som förordar att lyfta, avlägsna eller förenkla vissa regler hävdar att detta är ekonomiskt försvarbart. De föreslår att arbetet med styva lagar skapar vinst förlust och det kommer alltid att ges till kunder i branscher genom högre priser. Å andra sidan innebär enklare lagar tillåter ett företag att göra större val, mindre vinst förlust och fler potentiella pengar som sparas av konsumenten.

Baksidan av detta är att avreglering kan visa sig vara dyra och kan leda till missbruk. Nedgången på de finansiella marknaderna i slutet av 2000-talet var i huvudsak skyllas på att inte ha tillräckligt lagar för att förhindra missbruk, och den ekonomiska skada som uppstått var betydande och överdrivna, som påverkar dem med massor av rikedom och de som hade mycket lite. Även människor i allmänhet positiva till avregleringen började kräva större statlig kontroll av marknaden för att undvika en upprepning av den ekonomiska katastrofen. Men medan andra fortsätter att motsätta sig ändringar i nuvarande lagstiftning, tyder på marknaden har full förmåga att reglera sig själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.