Varför ska jag "köpa lokalt"?

Konsumenterna är ofta uppmanas att "köpa lokalt", liksom rättvis handel och ekologisk. Eftersom det kan bli dyrare att köpa lokalt, vissa konsumenter fråga varför det är viktigt. Faktum är att det finns argument på båda sidor av det "lokala" debatt. Människor som stöder att köpa lokala hävdar att den skapar en slags kedja effekt som kan vitalisera samhällen, förbättra arbetsvillkoren, och har en positiv inverkan på miljön. Tack vare ett allt större antal "köpa lokalt" rörelser, många regioner i världen främja "köpa lokalt" kampanjer, vilket gör det lätt för konsumenterna att identifiera lokala fristående butiker med varumärken som klistermärken och plakat.

När det gäller mat, en del aktivister tror på "100 mile diet"-idén att människor endast bör inta mat som odlas på 100 miles (161 km) av dem. Genom att köpa lokal mat kan du minska påverkan på miljön genom att krympa antalet "mat miles" att de livsmedel som måste resa för att nå dig. Du kan också stödja små oberoende gårdar snarare än företagens verksamheter. Att äta lokalt kan också hjälpa dig att lära dig mer om naturen runt omkring dig. Ansluta till maten leverantörerna är ännu en fördel om du köper lokalt på jordbruksmarknader eller via samhällets stöd jordbruket (CSA).

Att köpa lokalt producerade konsumtionsvaror är också värdefullt. På så sätt stödja er lokala företag som anställer lokalbefolkning, betala mer skatt, och spendera pengar på andra lokala företag. Därför stannar dina pengar i samhället, än att resa utanför den. När du behöver varor som inte tillverkas i ditt community, kan du köpa fortfarande dem i självständigt ägda lokala butiker och stödja den lokala ekonomin. I USA har konsumenterna uppmanas att köpa varor som tillverkats i USA, eftersom de är mindre benägna att använda barnarbete och skadlig praxis på miljöområdet än de som gjorts i länder med mer generösa arbets-och miljölagar.

Om du köper lokalt tillsammans med ekologisk och rättvis handel, skickar du också ett budskap till företag som producerar konsumtionsvaror. Genom att ange att du stödja din lokala ekonomin, du visar ett engagemang för ditt samhälle, och en avsikt att bilda en starkare ekonomisk bas för din hemregion. Du visar också ett engagemang för lokalt ägda företag, snarare än företag som hyr orten, men tar de pengar de tjänar på annat håll. Dessutom stöder du en väl synlig i försörjningskedjan kan du se var dina varor kommer ifrån, och hur de produceras. Slutligen anger du att du bryr dig om arbetsvillkor och miljö, och är beredda att betala mer för grymhet gratis varor.

Även om det kan vara dyrare på kort sikt att köpa lokalt, det kan ha positiva långsiktiga fördelar som inte bör förbises. Att köpa lokalt kan förstärka den rikedom av ditt samhälle genom att arbeta med lokala företag, vilket i sin tur kan göra ditt område trevligare att leva i. Med en större andel av pengarna stanna i samhället kan städerna råd att delta i samhällslivet förbättras, bättre stöd skolor och sponsor av konst och brev i ditt samhälle. Att köpa lokalt kan ge nytt liv åt centrala affärsdistrikt, som ofta drabbas när en stor låda butik kommer till stan, och kommer att stärka din banden med grannar och kollegor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.