Vad är triangeln handel?

triangel handeln, även kallad triangelhandeln var ett system av Atlanten handelsvägar från den 17: e-talet till tidigt 19. talet. Triangeln handeln kallas så eftersom den ägde rum mellan tre olika regioner på alla sidor av Atlanten. Fartyg som reste dessa handelsvägar som afrikanska slavar, tillverkade varor och avsalugrödor mellan Västafrika, Nordamerika och Europa.

Enslaved afrikaner en elementär del av ekonomin av den amerikanska kontinenten, liksom öarna i Karibien. Avsalugrödor som tobak, hampa, och socker, har odlats och skördats av slavar i Amerika, och sedan levereras till Europa. Socker, till exempel, ofta i flytande form som kallas melass, var destilleras till rom i Europa. En del av rom togs och såldes i Västafrika, eller handlas för slavar. Den tredje delen av triangeln var en av som slavar fördes över Atlanten, den ökända "middle passage. "

vanära av denna särskilda leden kom från de villkor ombord på slavskeppen. För att maximera vinster, afrikaner förpackade i så hårt som möjligt, på samma sätt som annan last. Bristande sanitet var ett stort problem, vilket ledde till sjukdom och död för många personer innan de någonsin nådde Amerika. Trots detta kunde slavarna som överlevde säljas på auktion för mycket höga priser, vilket innebär stora vinster för dem som handlas i mänskliga last. Av dessa skäl är den triangel handeln ofta som synonymt med slavhandeln.

Det är viktigt att notera att de flesta fartyg inte resa från en hamn till en annan i en triangel, vilket avslutar det hela rutten . Varje del av triangeln handel hade separata företag och flottor av fartyg som specialiserat sig på transporter av vissa varor till och från vissa platser. Det är faktiskt nästan omöjligt att hitta register över varje fartyg som rest hela vägen i rad. Inte nog med det mer logiskt att i ekonomiskt specialisera sig på detta sätt, men fartygen var relativt långsamma fartyg, och reser längs hela den tre linjer kunde ta ett år eller mer. Således är triangeln handel, mer än något annat, till en historisk handel modell stöd för att förstå den maritima handeln i miljöriskbedömningen.

Den amerikanska revolutionen störde handeln med varor och slavar för en tid. Dessutom förbjöd Storbritannien slavhandeln på 1807, och USA gjorde det kort därefter 1808. Utan sina främsta resultatenhet, var triangeln handeln på väg ut, även om det fortsatte i en mer hemlig form tills det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.