Vad är marknadsvärdet?

Normalvärdet är en term som kan användas i olika sammanhang. Det kan gälla till priset av ett hem, bil eller annan egendom, och det kan användas i juridiska sätt, för beskattning, eller genom försäkringsbolag bestämma nuvarande värt något. Detta värde tar inte hänsyn till personlig värdering av egendom. Den omständigheten att en person som verkligen gillar ett hem har föga att göra med dess marknadsvärde. Istället i huvudsak avser den monetära värdet på den egendom om de säljs för närvarande, när försäljningen inte är rusade och priserna på fastigheter inte sänks för snabb försäljning.

Ett annat sätt att definiera detta är att se på vilket pris ett hem, bil eller annan egendom skulle nu hämta på den öppna marknaden. Detta är värdet normalt tilldelas egendom av andra organ. Om bilen krockar och är så skadad att reparera det skulle överstiga det verkliga marknadsvärdet, ett försäkringsbolag normalt kommer att erbjuda detta värde i stället för att reparera bilen. Observera att detta inte är detsamma som priset för att ersätta bilen. En begagnad bil med ett värde på ett par tusen amerikanska dollar (USD) kommer inte att samla tillräckligt för att ersätta med pengar för att köpa en ny bil.

Liknande värderingar kan göras för försäkringar när folk förlorar objekt i katastrofer och olyckor. En person som försäkrar att innehållet i deras hem kan få några pengar tillbaka för dessa saker, men oftast inte tillräckligt för att helt ersätta dem. Det finns några försäkringsbolag som inte försäkrar på denna grund, utan istället försäkra på grundval av kostnaderna för ersättning. Kostnader för ersättning är ofta högre än verkligt värde.

Det kan finnas ett antal olika formler används för att fastställa marknadsvärdet. IRS, till exempel, har formler för hur att dra av värdet av gåvor av vissa poster från skatt. Marknadsvärdet av begagnade möbler som fortfarande är i rimligt skick kan vara att betrakta det värde som ungefär 15% av den ursprungliga köpeskillingen. Å andra sidan, om möbler är antika, en person som donerar den kunde ha det bedömas av en antikhandlare först, för att fastställa marknadsvärdet.

Normalvärdet kan också tillämpas på hem att visa varför fastighetsskatten blir lägre. När bostäder skulle hämta ett mycket lägre pris på den öppna marknaden, kan man hävda att de är skyldiga ett lägre belopp. Å andra sidan, om värdet på ett hem ökar kraftigt, kan fastighetsskatt tas upp, som bygger på ett högre marknadsvärde pris.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.