Vad är ett uppköpserbjudande?

ett uppköpserbjudande är ett erbjudande att köpa tillräckligt med aktier i ett bolag att köra om den nuvarande majoritetsägare. Det finns en mängd olika strategier uppköpserbjudande, inklusive vänliga, fientliga, och två nivåer. Hög profil uppköpserbjudanden nästan alltid ge en tillfällig flöde på aktiemarknaden, som kan gå upp eller ner beroende på allmänheten och marknaden yttrande uppköpserbjudande.

I ett vänligt övertagande, budgivningen företag eller enskilda personer meddela styrelsen i målbolaget. Beroende på erbjudandet, direktörerna rekommendera då till aktieägare om att godkänna eller förkasta uppköpserbjudande. I små företag är det lättare att godkänna ett vänligt övertagande styrelsen ofta gör upp majoritetsägare. Men om styrelsen anser att det inte ligger i företagets intresse att acceptera villkor, får avvisa uppköpserbjudande som sätter scenen för ett fientligt övertagande av målföretaget.

uppköpserbjudanden kan börja fientlig eller bli fientliga, beroende på strategi av anbudsgivarna. Om ett bud företag försöker att köpa de flesta aktierna utan att informera styrelsen först, är detta en fientlig manöver. Likaså, om styrelsen avvisar vänligt uppköpserbjudande får budgivaren välja att fortsätta med aktieägarna utan tillförseln av styrelsen.

Fientliga uppköp kan ske på olika sätt, nästan alltid slutar i katastrof för den nuvarande styrelsen, om den förvärvande parten lyckas. Budgivningen företag kan försöka påverka aktieägarna att rösta ut styrelsen i företagets intresse, med hjälp av en taktik som kallas proxy slåss. De kan också helt enkelt köpa alla aktier som finns på marknaden att vinna inflytande i att förändra styrelsen att övertagandet-stödjande medlemmar. I ett anbud får budgivaren erbjuder sig att betala ett fast pris som översteg marknadsvärdet för de aktier som styrelsen kan tvingas att acceptera.

Det finns en mängd olika metoder som finns för att hjälpa Target Corporation undvika fientliga uppköp, men dessa bära sina egna enorma risker. I en vit eller grå riddare försvar, till målföretaget vänder hjälp av annat bolag borgen dem, ibland genom att erbjuda dem otroliga eftergifter i utbyte mot att köpa tillräckligt med materiel för att dödläge övertagandet anbudsgivaren. Andra taktik, kallas Jonestown, självmord, eller förgifta försvar piller, man skall ta på stora mängder skuld eller spädning aktiekurs i syfte att göra målet bolaget mindre attraktivt för budgivare.

Under 2008 mitt i en media frenesi erbjöd Microsoft en 46600000000 $ US Dollar anbud att ta över internet företaget Yahoo. Vad skulle ha varit det största uppköpet i Microsofts historia fick rinna ut i sanden efter upprepade försök på ett fientligt övertagande godtogs inte av Yahoo styrelse. När det stod klart att Microsoft skulle ha att lägga ut betydligt mer pengar än de ursprungligen var avsedda, var erbjudandet bort. Branschanalytiker tyder på att detta övertagande skulle ha varit dålig för både företag och resulterade i en 15% förlust av arbetstillfällen för Yahoo anställda.

För konsumenten är det oro med uppköpserbjudanden att det finns färre valmöjligheter som finns på marknaden, vilket ofta leder till stigande priser och lägre konkurrens. För anställda på ett framgångsrikt målinriktat företag kan ny ledning leder ofta till förluster av arbetstillfällen och allvarligt rubba de etablerade befälsordningen. Generellt sett är ett uppköpserbjudande ses som bra för företaget, dåligt för konsumenten och på lägre nivå arbetstagare. Kritiker se även ett uppköpserbjudande som en farlig väg som kan leda till brott mot antitrust lagar, och i stort behov av juridiska parametrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.