Vad är en Pink Collar Job?

En rosa krage jobb är ett som traditionellt varit reserverad för enbart kvinnor. De flesta av dessa arbeten utförs i en ren miljö, utan exponering för faror och utan att kräva hårt fysiskt arbete. Uppdelningen mellan en vit krage och rosa krage uppgift är främst att ett jämställdhetsperspektiv.

Fram till början av seklet hade kvinnor svårt att komma in de anställda, och när de gjorde, var det mest genom att ta lågavlönade jobb som höll lite prestige. Till exempel kan en kvinna vara en sekreterare, men tanken på att denna kvinna att bli en kontorschef var obefintliga. En rosa krage jobb blev det enkla sättet att denominera alla jobb utförs av kvinnor före 1970-talet. Medan kvinnors frigörelse gjorde mycket för att bekämpa de stereotyper, en del arbetstillfällen är fortfarande övervägande kvinnor, såsom undervisning, kontorsarbete, barnomsorg och omvårdnad.

En av de viktigaste invändningarna att hålla en rosa krage arbete är det låga löner. Historiskt sett har kvinnor tjänade alltid mindre än män, och det faktum att de fortsätter att arbeta på ett område som är omfattade i huvudsak "kvinnor bara, fortsätter trenden. Kvinnor som arbetar i icke-traditionella jobb tjänar i regel mer, eftersom konkurrens med männen kräver att de håller sig till en högre standard. Dubbelt så många kvinnor för nu vd-jobben i början Fortune 500-företag, jämfört med fem år sedan. Dock 70 procent av dessa kvinnor som har jobb i rosa tjänstemän området, såsom matservering och kosmetikindustrin.

Under de senaste tjugo åren, att den linje som skiljer ett rosa halsband jobb från vanliga kontor ståndpunkten har luckrats upp, och är inte längre lagligt annonsera en ställning som begär kvinnlig eller manlig arbetstagare. Men traditioner råder fortfarande. Följande är några exempel på vad som brukar betraktas som en rosa krage jobb: barnvakt, nanny, receptionist, florist, tutor, kosmetolog, teleoperatör, och piga. De flesta jobben betraktas som "kvinnliga" eller rosa krage är i tjänstesektorn. Detta omfattar servitris, traditionellt en enbart för kvinnor arbete, även om det har förändrats mycket under det senaste årtiondet. Andra rosa krage jobb exempel som långsamt är även fler män i sina led omfatta vård och undervisning, särskilt på de högre nivåerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.