Vad är en Iron Rice Bowl?

Uttrycket "skål järn ris" är en kinesisk idiom används om sysselsättningen i en bransch som erbjuder mycket god anställningstrygghet, tillsammans med en bra lön, förmåner, och ibland extra förmåner också. Detta idiom används ofta i Kina och Taiwan att hänvisa till anställning med regeringen eller militären, och begreppet järn ris skålen har spridit sig till andra nationer med stora kinesiska samhällen. Många kinesiska begärelse järn ris skål arbetstillfällen, vilket fått vissa att använda termen "gyllene ris skål," Beslutet innebär sällsyntheten av sådana positioner.

En traditionell ris skål är tillverkad i porslin, och när den tappas, det går sönder. Ett järn ris skål kan falla flera gånger utan att rädsla för brott, ungefär som hur anställda i vissa positioner kan göra många misstag innan sparken. Tjänstemän och andra anställda regering tillsammans med medlemmar av militären är i huvudsak anställda för livet, om ett verkligt fruktansvärt misstag.

Förändringar i Kinas ekonomi har ändrat karaktär arbetstillfällen som traditionellt ses som järn ris skålar, som leder till instabilitet och osäkerhet för de anställda. En del kinesiska hållit strejker för att protestera, kräva bättre anställningstrygghet. Andra anser att järn ris skål jobb är inte positiva, eftersom de inte främja kvalitet och innovation, som anställda historiskt hade inget att förlora genom att utföra dåligt.

Få ett järn ris skål position är ofta en fråga om arbetstid anslutningar och att använda hjälp från familj vänner, före detta klasskamrater och släktingar att komma in på de lägre nivåerna med målet att bli befordrad till en högre rang position med bättre lön. Detta kan göra det svårt för kinesiska utan anslutningar för att komma in positioner med regeringen, eller att få erbjudanden när de gör det jobb delstatsregeringen. Kritiker av järn ris skålar har påpekat detta som ytterligare ett argument mot idén om att få hålla jobb för livet.

Utländska investeringar i Kina har också hotat dessa traditionella jobb för livet, så många utländska företag föredrar att anställa och avskeda på grundval av meriter, känsla av att de är väl i sin fulla rätt att bli av med anställda som inte utför. Detta tänkesätt har börjat rinna över i det kinesiska samhället, särskilt bland unga kinesiska, underminerar den traditionella skålen järn ris. Dessa ståndpunkter är osannolikt att försvinna helt, men eftersom de omfattas av gammal tradition och personer som redan är i järn jobb ris skål som vill behålla dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.