Vad är den svarta marknaden?

Den svarta marknaden är inte en fysisk plats, utan snarare en ekonomisk verksamhet där varor eller tjänster köps och säljs illegalt. Även kallad "svart marknad" den svarta marknaden har fått sitt namn på grund av att dess verksamhet bedrivs utom synhåll och ofta "i mörker" utanför åsynen av brottsbekämpning. Den svarta marknaden kan illustreras med något så oskyldigt och oskuldsfullt som säljer tuggummi på lekplatsen, eller av något så allvarligt som försäljning av insmugglade vapen eller droger.

Många faktorer kan göra en transaktion olaglig, vilket kvalificerar den som en svart marknad transaktion. Varan eller tjänsten i sig kan vara olagligt, till exempel olagliga droger, vapen eller prostitution. Ett utmärkt exempel på en svart marknad som skapats på grund av en olaglig produkt var ett resultat av förbudet. Efter alkohol förbjöds i USA 1919, var det smugglats in i landet och sålde på svartklubbar och privata barer. Resultatet blev en tid av organiserad brottslighet och en uppskattningsvis 500 miljoner amerikanska dollar (USD) i förlorade skatteintäkter varje år.

Ett exempel på en olaglig tjänst som säljs på svarta marknaden är prostitution. Förbjuder prostitution av kvinnor och barn i större delen av världen har skapat en stor illegal sexhandel. Länder där denna typ av svarta marknaden blomstrar är en destination plats för dem som vill utöva denna verksamhet.

I andra fall får varor stulits och sedan säljs på den svarta marknaden. När en bra eufemistiskt kallas för att ha "ramlat av baksidan av en lastbil", brukar det betyder att den har blivit stulen för att säljas på den svarta marknaden. Om du köper en ny stereo, t. ex. från en individ till ett extremt lågt pris, det finns en god chans att det är stulet. Ett annat sätt att en transaktion kan vara olagligt om det är ett annat juridiskt vara eller tjänst som köps eller säljs på ett sådant sätt att ordentlig licensiering eller skatter. Detta är fallet med oregistrerade skjutvapen och cigaretter, som vanligen omfattar en rejäl lokala, statliga eller federala skatten.

På grund av människans inneboende entreprenörskap natur, i kombination med regeringens pesky tendens att reglera, svarta marknader och kan göra finns överallt. De tenderar dock att utveckla lättare i stater eller länder med särskilt kraftig reglering. Även om en vara eller tjänst blir förbjudna eller kraftigt reglerade, kan marknaden kan fortsätta att kräva det. Som ett resultat, till den svarta marknaden vaknar möta marknadens efterfrågan. Detta är fallet när regeringar plats priskontroll, ransonering eller fullständiga förbud mot en vara eller tjänst.

Under krig, svarta marknader tenderar att frodas på grund av ransonering eller brist. Under andra världskriget hade många länder svårt att importera grundläggande varor för att möta efterfrågan, vilket driver upp priserna på den svarta marknaden. Östeuropa och fd Sovjetunionen hade och troligen fortfarande har en sund svart marknad.

Även om konsumenternas efterfrågan tillfredsställs, vanligtvis säljaren eller "svarta marknadsförare" är den som vinst från en svart marknad transaktion . Svart marknad priserna tenderar att vara högre på grund av mindre utbud och ständig efterfrågan. Risken för att en svart marknadsförare tar att förvärva och sälja en vara eller tjänst ingår också i priset. Om det är en svår bra att skaffa sig, kommer det att få ett högre pris också. Ibland kan priserna vara lägre om säljaren har lägre "overhead" för att han eller hon vann en vara eller vill undvika höga skatter.

Konsumenterna är ofta beredda att förbise rättsstridighet en svart marknad transaktion, om de anser att varan eller tjänsten är "ofarlig". Detta är ofta fallet med olaglig prostitution och även tillämpas på försäljning av alkohol under förbudstiden. Även om vissa människor tror att de flesta svarta marknaden transaktioner är relativt ofarliga, de pengar som genereras på den svarta marknaden används ofta för skändlig ändamål. Maffian i USA frodades under förbudet, vilket resulterade i blodiga striderna under torv och vinster. Regeringarna bekämpa svarta marknader spendera stora förmögenheter bekämpa organiserad brottslighet och utpressning, och förlorar miljoner i skatteintäkter från de förbjudna bra.

Många lösningar på den svarta marknaden har föreslagits, bland annat avreglering, legalisering av droger och prostitution, och ökat utbud av en viss svart marknad bra. Vissa hävdar att detta är en eftergift till brottslingar och narkomaner, medan andra hävdar att regeringen resurser kan användas bättre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.