Vad är ACH betalningar?

ACH betalningar finansiella transaktioner hanteras via ett så kallat automatiserat clearinghus (ACH). ACH är ett elektroniskt nätverk som behandlar mycket stora volymer av transaktioner i USA. Det nätverk genom vilket ACH betalningar sker är mycket tillförlitlig och effektiv, och används för olika syften. Biljoner dollar i ACH betalningar behandlas varje år i USA

Både den amerikanska regeringen och den privata sektorn använder ACH för att göra affärer. ACH betalningar omfattar direkt deponering av lönecheckar och deklarationer, direkt betalning av konsumenternas konton, business-to-business betalningar, och skatter. Federal Reserve och elektroniska betalningar Network (EPN) fungera som ACH operatörer. Med andra ord, alla ACH transaktioner som passerar genom ett av dessa två aktörer.

Federal Reserve banker i USA är, när det tas tillsammans, den största ACH operatören. År 2002 till exempel, bearbetas de omkring 60% av kommersiella ACH transaktioner, medan EPN bearbetade den andra 40%. Ofta Federal Reserve och EPN lita på varandra för att slutföra behandlingen av vissa transaktioner där antingen beställaren eller mottagaren inte är deras kund.

En typisk ACH transaktion kommer att spela ut på följande sätt. När mottagaren godkänner en transaktion som skall göras, upphovsmannen av transaktionen skickar transaktionsinformation till den utlämnande depositarien finansinstitut (ODFI). Detta kan till exempel avsändarens bank. Den ODFI skall skicka data till en ACH operatör som vanligtvis Federal Reserve eller EPN. Den ACH agerar som en slags mellanhand eller medlare mellan beställaren och mottagaren.

Operatören skickar filen med transaktionsdata för Mottagande depositarien finansinstitut (RDFI) som, enkelt uttryckt, är mottagarens bank. Den RDFI gör sedan de tillgängliga medlen till mottagaren, och ändrar mottagarens kontoutdrag därefter. Ur den genomsnittlige konsumenten, går hela denna process på obemärkt i bakgrunden. På grund av detta har de flesta amerikaner sannolikt eller inkommande ACH betalningar utan att ens inse det. Till exempel varje gång någon betalar för konsumentvaror med ett betalkort eller betalar en räkning på nätet med hans lönekonto, att transaktionen skall gå igenom en ACH operatör.

ACH systemet regleras av regler för drift av Nacha-Den elektroniska betalningar Association. Det kallades tidigare National automatiserat clearinghus Association, därav Nacha akronym. Förutom för ACH nätet med sina tusentals medlemmar, Nacha ansvarar också för att säkerställa kvaliteten i transaktionsdata i systemet, och utveckla nya metoder för betalning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.