Vad är öppenheten i prissättningen?

Pris insyn inträder när alla berörda parter i en transaktion känner till prissättningen bakom de produkter man köper och säljer. Historiskt sett en stor sekretess har ofta omgiven priser och ett antal initiativ i slutet av 20th Century försökt motverka detta genom att göra information om priser mer tillgängliga. När pristransparens fungerar bra, fördelar den säljare och köpare, att skydda människor från illojal eller tveksamt, prissättning och att hjälpa köpare att förstå hur prissättning fungerar och det verkliga värdet av saker de köper.

Flera faktorer är inblandade i pristransparens utöver de grundläggande utlämnande av prissättning. Pristransparens ingår också kunskap om tillgången på en produkt, eftersom detta kan påverka värdet, och platsen för en produkt, som också kan påverka det totala priset. Använda pristransparens kan köpare jämföra alternativ som erbjuds av flera säljare, plocka säljaren med det bästa priset, plats och tillgänglighet. På samma sätt kan säljare hålla reda på marknaden, bo medveten om den nuvarande takten, och se hur deras konkurrenter prissättning sina produkter.

Ett klassiskt exempel på pristransparensen deltar i förhandlingarna om läkemedel mellan vård regeringen hälso-och läkemedelsföretag. Klassiskt, är resonemanget bakom farmaceutisk prissättning skyms, och konsumenter och försäkringsbolag kan ha en bristande förståelse för de faktorer som påverkar prissättningen. När pristransparens fordran, får köparen skall kunna förhandla ett bättre pris för produkterna, kostnaderna hålls nere.

För köpare, kravet är användbart eftersom det ger dem möjlighet att jämföra priser alternativ och att se en tydlig prissättning standard. Pris öppenhet kan också användas för att titta på saker som kostnaderna förhandlas fram för bulk priser, vilket kan vara användbart för någon överväger ett inköp, och för att följa tillgängligheten av en viss vara. Säljare kan uppskatta förmåga att utbilda köpare om prissättning, samtidigt kan köparna känner sig mer säker på värdet av saker som de köper.

Öppen prissättning kan ibland bidra till en ökning av priserna. Exempelvis kan företag som normalt ringa brant rabatter för bulkköp avskräckas från att göra det av oro för att insynen i priserna kommer att leda till att folk klaga på den lägre förhandlats fram för bulk priser. Detta innebär att köpare av bulkprodukter inte kommer att kunna överföra besparingar ner lika effektivt. Denna praxis på de finansiella marknaderna emellertid också förhindrar radikala underprissättning genom att hålla företagen ärliga med sina kunder och varandra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.