Vad är immateriella tillgångar?

Immateriella tillgångar är icke-fysiska saker av värde som ett företag äger. Dessa tillgångar har inga fastställda belopp, och inga fysiska mätningar. De kan inte ses eller rörd, men är ändå viktigt att företagets framgång.

Det finns två klassificeringar av immateriella tillgångar: rättsliga och konkurrenskraftiga. Rättslig tillgångar ingår sådant som immateriella rättigheter och upphovsrätt. Konkurrensfördelar omfattar know-how och anseende.

Rättsliga tillgångar är de enklare av de två. Upphovsrätt, patent, varumärken, varumärken och affärshemligheter är bland dem. Dessa tillgångar är definierbara i mer exakta termer än konkurrerande sådana. Till exempel äger bolaget A rättigheterna till Varumärke B. Varumärke B är något att känna igen som något som kan ägas, även om monetär värdering kan vara en mycket svårare uppgift.

konkurrenskraftig immateriella tillgångar är lite svårare att definiera. Dessa tillgångar vanligen förvärvats genom erfarenhet. De är saker som kunskap, humankapital, rykte, hävstångseffekter, och samarbete. Om namnge dem är en svår uppgift, är värderingen en vetenskap av bästa gissningar.

Immateriella tillgångar kan också delas upp i sådana som är bestämd eller obestämd. Definite tillgångar är de som varar en viss tid, som avtalsöverenskommelserna. Obestämda tillgångar fortsätta på obestämd tid, som ett varumärke som kommer att fortsätta så länge som företaget väljer att tillverka produkten.

Som nämnts ovan är värdering av immateriella tillgångar extremt svårt. Värderingen ser in i framtiden för företaget att besluta hur tillgångarna kommer att påverka det monetärt under de kommande åren. Kostnaden för tillgångarna fördelas normalt under loppet av sin livslängd och juridiska termer, beroende på vilket är viktigare i det aktuella tillgångens situation. Denna term är aldrig större än fyrtio år. Denna fördelning kallas avskrivningar av immateriella tillgångar.

Det är till exempel Företag A säljer ett patent till företag B som är 2 år gammal vid tiden för transaktionen. Den rättsliga liv patentet är 17 år, så det finns 15 års laglig liv kvar i patentet. De flesta patent inte längre behövs efter bara 10 år, så företag B skulle kunna hävda att den ekonomiska livslängden för patentet är bara 8 år. Om det ursprungliga patentet kostar $ 50. 000 amerikanska dollar (USD), en revisor skulle dela denna kostnad av livslängden för att hitta det köpet värde skulle vara. I detta fall $ 50. 000 SEK delat med 10 år innebär att det är värt $ 5. 000 dollar ett år eller $ 40. 000 USD vid tidpunkten för köpet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.