Vad är grön upphandling?

Grön upphandling är en strategi för upphandling i vilken miljöpåverkan spelar en viktig roll i köpbeslutet, med upphandling oroar mer än bara pris och kvalitet. Företag som är stolta över miljövård och tankfull miljövård kan använda grön upphandling, bland många andra metoder, att säkerställa att de gör affärer på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt. Ett antal aspekter av upphandlingsprocessen kan justeras för att uppfylla ett uppdrag för en hållbar miljö.

I en upphandling kan den som grön upphandling innebära förändringar i kontor förfarande som är avsedda att gynna miljön. Till exempel, snarare än att ha människor in beställningar och förfrågningar på papper, kan upphandlingen kontoret gå över till elektronisk kommunikation så att papperet inte går till spillo. Kontoret kan också bedriva miljövänlig verksamhet som minskar energianvändningen, hålla växter på kontoret för att förbättra luftkvaliteten, eller köpa Klimatkompensation för att kompensera för kontor energiförbrukning.

Under upphandlingsprocessen, innebär grön upphandling söka upp produkter som är tillverkade hållbart. På en enkel nivå, kan grön upphandling driva företag att söka kontorsmateriel gjorda av miljörelaterade produkter, eller produkter från företag som engagerat sig miljöhänsyn. Kontoret kan också kräva minimal förpackning på de produkter den order, leta efter produkter som förflyttas med biodiesel, söka tillverkningsanläggningar som är försedda med miljö-certifiering, eller anger till potentiella leverantörer att den skulle föredra produkter från företag som engagerat sig minimera avfall och gynnar miljö.

Att köpa produkter som är miljövänliga kan vara ett jobbigt yrke. Märkning och certifiering kraven varierar, så en grön upphandling officer kanske tror att han eller hon gör det rätta genom att köpa en produkt som bär en grön etikett och senare lära sig att produkten inte är mer miljövänliga än en konkurrent , även om det är dyrare. Bra upphandling kommer att undersöka sina källor med omsorg, tar dig tid att bekräfta att de yrkanden som ett företag är korrekta och jämföra data från olika källor för att se vilken leverantör som är bäst.

Företag som bedriver grön upphandling processer kan vara berättigade till miljöcertifiering, formellt erkännande från regeringen och andra förmåner. Projicera en hållbar bild kan också vara ett värdefullt marknadsföringsverktyg som ett företag kan använda för att få en kant på konkurrensen. Miljö förespråkar också påpeka att eftersom fler och fler företag kräver grön upphandling expanderar marknaden för miljömässigt hållbara produkter, vilket gör dem billigare och enklare att få. Dessa förespråkare hoppas att grön upphandling blir regel snarare än en ovanlig händelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.