Vad är en mervärdesskatt?

En mervärdesskatt (moms) är en typ av konsumtionsskatt som tas ut på varor och tjänster på varje nivå i produktionen. Det sätt på vilket mervärdesskatter arbete är en lite komplicerad, men den är utformad för att fördela skattetrycket, och det kan användas för att generera hög skatt revenues utan att påverka en viss grupp av individer mer än andra. I praktiken nationer med en moms tenderar att beskatta de fattiga proportionellt mer än andra, som har varit ett ämne för kritik från vissa berörda organisationer och privatpersoner.

Det sätt på vilket en mervärdesskatt verk är att i varje skede av processen från konstruktion av ett objekt till försäljning till en konsument, är produkten beskattas, och skatten betalas motsvarar en procentandel av värde, minus skatter som betalas av tidigare personer i kedjan. I ett enkelt exempel kan en klädtillverkares köpa bomullstyg för $ 100 amerikanska dollar (USD) en bal, och betala en 10% skatt på $ 10 USD på varje bal. När tillverkaren sålde färgat bomull till en återförsäljare för $ 130 USD per bal, skulle skattskyldigheten vara $ 13 USD, men eftersom 10 USD redan hade betalats av tillverkaren, skulle alltid betala $ 3 USD under en mervärdesskattebestämmelserna. En konsument som köpte en bal av bomull för $ 200 USD skulle ha en skatt på $ 20 USD, minus $ 13 US-dollar i skatter som redan betalats ut, som skulle arbeta fram till $ 7 dollar i skatter.

Enligt en mervärdesskattesystemet, varje gång värde tillförs en produkt, är det beskattas. Även om ovanstående exempel gavs i amerikanska dollar, moms är faktiskt mycket vanligare i Europeiska unionen (EU). Den infördes i Frankrike 1954 och senare antas av ett antal andra EU-länder. Idag moms utgör en betydande bit av skatteintäkter för många EU-regeringar, och det är ibland en stridsfråga, som vissa motstå konsumtionsskatter eftersom de kan ha en straffa effekt på vissa konsumenter.

Mängden en mervärdesskatt kan variera avsevärt, med några priser som är under 10%, medan andra är nästan 30%. Besökare på nationer med ett mervärdesskattesystem kan ofta få ett bidrag för den mervärdesskatt de betalar för de produkter som de tar ut ur landet, även om detta kräver en del registrering av pappersarbete och diskussioner med tulltjänstemän. Vissa företag har också rätt att återbetalning av moms, i system som varierar från land till land.

Att använda en varor och tjänster skatt (GST), som mervärdesskatter ibland, är också avsedda att avskräcka marknaden för olagliga varor, t. ex. förfalskade och varusmuggling. I områden där en hög moms tas ut, på marknaden för illegala produkter som ger människor möjlighet att slippa betala den omsättningsskatt som kan vara stora, medan moms skatter tenderar att motverka detta beteende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.