Vad är en marknadsekonomi?

En marknadsekonomi är strängt taget en ekonomi där priserna på saker fritt sätta bygger på lagen om utbud och efterfrågan, fri från inblandning från en regering eller annan organisation. En marknadsekonomi är, i dess mest grundläggande, en ekonomi drivs helt av marknaden i sig. I den verkliga världen finns det dock inget sådant som ett verkligt ohämmad marknadsekonomi, och så termen används för att beskriva ekonomin som till stor del dikteras av marknadskrafterna. Som ett resultat, även en viss ekonomi är faktiskt en marknadsekonomi kan vara öppen för viss debatt.

En marknadsekonomi kan jämföras med en planekonomi, där priserna på saker och ting sätts av en kraft utanför marknaden, t. ex. en regering. Strikt kommunistiska ekonomier, till exempel, tillåter inte marknaden att diktera priser, vilket gör dem planekonomin. Under senare år har dock många kommunistiska stater börjat som innehåller aspekter av en marknadsekonomi i sina system. Kina är ett bra exempel på denna modell, som ofta kallas marknaden socialism eller socialistisk marknadsekonomi. Under marknaden socialism, många viktiga industrier faktiskt ägs och drivs av staten snarare än den privata industrin, men regeringen tillåter priserna på varor och tjänster variera utifrån marknaden, snarare än att använda sitt monopol för att ställa de priser som de vill.

En närbesläktad typ av marknadsekonomi kallas anarkokapitalism där alla statliga ingripanden på marknaden tas bort helt. Enligt Anarkokapitalism alla deltagande i större projekt, till exempel försvarsutgifterna eller infrastruktur, är på frivillig basis. Regeringen reglerar inte någon försäljning eller ägande på något sätt, form eller form, och marknaden regleras endast i den utsträckning som individer väljer att begränsa sina egna handlingar. Detta har mycket gemensamt med den idealiska, strikt laissez-faire marknadsekonomi, men är mycket skiftande i sitt avvisande av alla apparater av staten som en nödvändig förutsättning för en verkligt fri marknad.

De flesta ekonomier i väst definieras som blandekonomier, med vissa inslag i en socialistisk planekonomi och vissa aspekter av en marknadsekonomi. Dessa ekonomier kan ses som faller längs ett spektrum, med olika grader av marknadens frihet. Förenta staterna, till exempel, kan ses som faller ganska långt på sidan av en verklig marknadsekonomi, med stadig avreglering av industrier och privatisering av en enda gång statsägda industrier. Däremot kan många länder i Västeuropa ses som faller mer på socialiseras änden av skalan, med ganska omfattande reglering av industrier, och statligt ägande av vissa viktiga företag som fängelser, vattensystem, telekommunikationssystem, hälso-och sjukvård system och andra.

Idén med marknadsekonomin är intimt förknippade med större politiska ideal också. Många teoretiker har framför allt Milton Friedman, en av de stora förespråkarna för marknadsekonomin, posited att en fri marknadsekonomi är en nödvändig förutsättning för en verkligt fri politiskt system. De håller som i vilken grad en nation omfattar en fri marknad korrelerar över tiden till den grad som denna nation kommer att ge medborgerliga och politiska friheterna för medborgarna, med planekonomin till slut strippa bort individuella rättigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.