Vad är en lånefinansierade företagsförvärv?

En lånefinansierade företagsförvärv är en taktik genom vilket kontroll över ett bolag förvärvas genom att köpa upp en majoritet av sina lager med lånade pengar. En leveraged buyout också kan kallas ett fientligt övertagande, ett högt lånefinansierade transaktion, eller en bootstrap transaktion.

Efter kontroll förvärvas är företaget ofta privata, så att de nya ägarna har mer spelrum att göra vad de vill med det. Detta kan innebära att dela upp företaget och sälja bitar av den för en hög vinst, eller att likvidera sina tillgångar och upplösa bolaget självt.

Begreppet leveraged buy-out uppstod någon gång i slutet av 1960, och för första decenniet av sin existens var relativt obskyra och ro. Under 1980-talet började kongressen undersöka praxis leveraged buyout noga för lagstiftning och medier ägnat enormt mycket uppmärksamhet uppmärksammade fall av leveraged buy-out. I slutet av 1990-talet var det förklarade att leveraged buyout var en död taktik. Med tillkomsten av den "nya ekonomin" och till synes aldrig sinande toppnoteringar för marknaden, verkade det leveraged buyout skulle vara en historisk artefakt. Eftersom dot-com kollaps dock taktik lånefinansierade företagsförvärv tycks göra en comeback, om än i en något reviderad form.

Några historiska exempel på framgångsrika leveraged buyouts kan bidra till att visa taktik. År 1982 var företaget Gibson Hälsningskort förvärvas av en finansiell grupp ledd av Wesray Capital. Inköpspriset för utköpet var USD 80 miljoner. Den finansiella koncernen anlöpa endast 1 miljon USD, låna resten i skräpobligationer. Vid förvärv, vände gruppen Gibson Hälsningskort i ett privatägt företag. Ett och ett halvt år senare, mitt i en tjur marknad, gick de offentliga med företaget igen. Det totala värdet av bolaget vid denna tidpunkt var US $ 220. 000. 000. En av principen arkitekter lånefinansierade företagsförvärv, William Simon, som hade ursprungligen investerat US $ 330. 000, som inkom US $ 66. 000. 000 i den slutliga transaktionen.

Vid sin topp 1989, totala intäkter i transaktioner för lånefinansierade företagsförvärv var drygt US $ 76600000000. Med relativt låg risk och potential för en enorm vinst, är det inte förvånande att leveraged buyout strategi var så populär under den idealiska marknadsvillkoren under 1980-talet. Kanske den mest populära berättelsen om en lånefinansierade företagsförvärv är att närstående i boken barbarerna vid Gate av John Helyar och Bryan Burrough, om fientligt övertagande av Nabisco företaget.

I kölvattnet av den kraftiga ökningen av leveraged buyout taktik under 1980-talet, ett antal säkerhetsåtgärder är utformade av företag att göra sig mindre sårbara. Den mest kända av dessa är uppköpsförsök, en metod som företaget förstör sig själv om den tas över. Genom att säkerställa att värderingen skulle falla dramatiskt i händelse av ett övertagande, företag bort alla incitament för lånefinansierade företagsförvärv företag att inrikta dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.