Vad är anarkokapitalism?

Anarkokapitalism är en anti-statist politisk filosofi som är uppbyggd kring fria marknaden kapitalismen. Det ses av de flesta av sina förespråkare som en skola för anarkismen, men många andra anarkister ser antagandet av kapitalistiska ideologier som direkt motsättning till anarkismen själv. Anarkokapitalism är ofta som en fri marknad anarkism av dem som menar att kapitalismen har för många en negativ klang inom den anarkistiska samhället.

Den största skillnaden mellan anarkokapitalism och de flesta andra skolor anarkistiska tanken är sitt godkännande av privat egendom. De flesta anarkistiska skolor tror på frivilliga Kommunalism som det viktigaste sättet för utbetalning av varor och tjänster, med nominellt handel som förekommer som den kommer, anarko-kapitalister se den fria marknaden som har en nyckelroll i resursfördelning. Medan Kommunalism är fortfarande möjligt i en anarko-kapitalistiska systemet, är det inte en hörnsten på vilken denna anarkistiska systemet är uppbyggt.

Den största skillnaden mellan anarkokapitalism och nuvarande former av kapitalism är en bristande tillit till staten som en tvingande agent. Anarkokapitalism hävdar att det moderna kapitalistiska samhällen är handeln underlättas och styrs av en kontrollerande stat som colludes med rika affärsmän och intressen att manipulera och undergräva den sanna fria marknaden. Anarkokapitalism främjar fri marknad för handel obunden av en regering i någon form, vilket möjliggör verkligt frivilliga handelsavtal.

Förutom att motsätta sig staten på grund av dess roll för att begränsa den fria marknaden, genom beskattning, handelshinder och offentliga monopol, anarkokapitalism också motsätter sig staten på grund av dess roll för att begränsa den personliga friheten. Anarko-kapitalister är starka libertarianer, tro på den personliga friheten som rör sådant som ägande, droger, utbildning och värnplikt. Av denna anledning är anarkokapitalism inte allmänt accepterade som en traditionell teori inom kapitalistiska kretsar, som anser att staten bör ha en viss roll i att genomdriva skydd och begränsningar av den personliga friheten.

De flesta sociala anarkister, för sin del , är extremt misstänksam mot anarkokapitalism på grund av sin omfamning av kapitalismen som en ideologi. Kapitalismen ses av många som bygger på auktoritetstro, eftersom marknaden gör det möjligt att koncentration av resurser som gör det möjligt att utöva otillbörlig makt som vissa medlemmar i samhället. På samma sätt, tankarna om den fria marknaden, som möjliggör saker som landlordship ses som motsättning till den socialistiska ideal om ömsesidigt stöd som utgör grunden för många anarkistiska filosofier.

farfar till anarkokapitalism råder allmän enighet om att Murray Rothbard, en ekonom av den österrikiska skolan, som skrev på 1950-talet. Han försökte att kombinera många av de filosofier österrikiska ekonomi med ideal individualistiska anarkismen, vilket skapar en syntes som avspeglas i tidigare frihetliga kapitalistiska filosofier av tänkare som Lysander Spooner, Benjamin Tucker, och Frédéric Bastiat.

Historiskt har många människor pekar på den amerikanska vilda västern ha många delar i ett anarko-kapitalistiskt samhälle. Eftersom det var liten faktiska offentliga närvaro i väst, extra-statliga institutioner sprang upp för att fylla den skyddande rollen av regeringen, med privata säkerhetsorgan som erbjuder den säkerhet som en polis normalt skulle erbjuda. Likaså är antika Island pekade ibland kallas anarko-kapitalistiska, den stat som har mycket liten roll i rättsliga beslut, som till stor del utfördes av kapitalistiska privata organisationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.