Vad är Gruen Transfer?

Gruen Transfer är ett intressant psykologiskt fenomen som drabbar människor i vissa miljöer, vilket gör dem mer mottagliga för att göra impulsköp köper eller inköp som de kan ångra. Den klassiska tecken på att någon upplever Gruen Transfer är en tappad käke, lätt glaserade ögon och en dimmig, förvirrad känsla, många också börjar gå långsammare eftersom denna underliga mentala tillstånd sätter in Vissa psykologer har beskrivit Gruen Transfer som en nästan paralytisk tillstånd, där sinnet upphör att fungera eftersom man har drabbats av för mycket input.

Detta koncept är uppkallad efter Victor Gruen, en arkitekt som ritade en av de tidigaste köpcenter. I själva verket tyckte Gruen själv graden av manipulation som krävs för att skapa denna mentala tillstånd, och försökte skapa ett köpcentrum som inte förvirra konsumenterna till att köpa saker som de inte behöver. Men som andra kopierat hans koncept köpcentrum, konstaterade han att de uppenbarligen hade färre skrupler, och han fördömde den design som gynnade detta mentala tillstånd, tjänar den tvivelaktiga förmånen att ha sitt namn efter honom som följd.

Ett antal faktorer samman för att skapa den Gruen Transfer, med nästan alla sinnen stimuleras i en klassisk Gruen Transfer reaktion. Användningen av särskilda ljus och ljud signaler spelar en roll, liksom omgivningsbuller och rumsliga fördelning lagrar och visar. Även temperatur och luftfuktighet kan interagera med Gruen Transfer, som kan saker som speglar och fönster.

Modern gallerian och designers butik är väl medvetna om Gruen Transfer, och de avsiktligt skapa utrymmen som är utformade för att utlösa detta mentala tillstånd, eftersom många besökare till gallerior har märkt. Många gallerior är medvetet mycket svårt att navigera, med utgångar och vägar förvrängd så att konsumenterna ofta avveckla tillbaka i en butik när de betyder för att lämna. Enskilda butiker har även layouter som främjar längre vistelser och ordna lockande objekt mycket medvetet så att människor uppmanas att plocka upp dem på impuls.

Gruen själv kände att manipulera konsumenterna var ganska vilseledande och kanske lite oförskämd, men Gruen Transfer i dag är en viktig del av reklam-och industriell arkitektur. Många företag har studerat Gruen Transfer omfattande med målet att lära sig mer om hur du utnyttja det och nästa gång du råkar vara i ett shoppingcenter, kanske du kan iaktta några exempel själv.

Det kan vara svårt att undvika Gruen Transfer, eftersom gallerior avsiktligt är utformade för att utlösa den. Kommer med en tydlig lista med idéer om vad du vill kan hjälpa till, som kan bekräfta idéer om budget och vad du inte vill ha. Om du befinner dig plocka upp ett objekt som inte finns på din lista, eller kämpar för att göra ett köp beslut, kan du steg bort och ta en paus för att rensa huvudet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.