Vad är Absorption Costing?

Absorption kostar är en kostar teknik där alla kostnader i samband med produktionen av en vara eller tjänst redovisas. Detta står i kontrast med variabel kostnad, som endast omfattar vissa typer av kostnader i samband därmed. Absorption kostar kallas även full kostnadsberäkning eller utnyttjas fullt ut kostar, och den används i en mängd olika sätt av företagen som vill skapa en fullständig bild av deras ekonomiska situation, bland annat vid beräkning av skatter och rapporter.

absorption kostar, de rörliga kostnaderna för tillverkning, som råvaror och arbetskraft, är bara en del av kostnaderna. Denna teknik anser också fasta och rörliga omkostnader som en del av den totala kostnaden för produkten eller tjänsten som erbjuds. För att uttrycka det rakt på sak: om att göra en widget kräver X i råvaror och Y i arbete, kunde widgeten inte göras utan den overhead som behövs med widget fabrik där är det gjort, det är där absorption kostar kommer in.

Ett sätt absorption kostar kan vara användbart är när ett företag vill se till att ett pris återspeglar kostnaderna i produktionen av en bra. Detta kan vara särskilt känsliga när det små företag som saknar finansiella reserver, och kan därför inte råd att ta en förlust eller sälja produkter utan att redovisa omkostnader. Till exempel kan ett plagg tillverkare tänker inte bara om kostnaden för ullen och arbete för att göra en tröja, men också utgifter för stickmaskiner, den fabrik där maskinerna är installerade, är kostnaden för att driva maskiner, försäkringar och andra typer för de indirekta kostnader.

I vårt widget exempel om, absorption kostar skulle kräva att företaget avgör den sammanlagda fasta och rörliga omkostnader, och räkna ut hur mycket overhead var inblandad i produktionen av en viss widget. Absorptionen kostar skulle omfatta detta antal tillsammans med X och Y. fler widgets en fabrik kan göra, desto lägre per-widget kostnaden blir i form av overhead, och om företaget börjar också göra grejer och doo-pappor, det kan fördela kostnaden för overhead ännu mer, skära ner på kostnader i samband med tillverkningen av sina produkter.

När folk börjar kasta kostar siffror runt, är det viktigt att fastställa vilka kostar metod som användes, och se till att den metod som används ligger i linje hela en rapport, om det inte finns en god anledning till att ändra metoder. Smart hantering av kostnader kan uppnås genom att ändra beräkningsmetoder, skapa vilseledande uppgifter som kan förvirra folk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.