Vad är kulturella globaliseringen?

kulturella globaliseringen är den snabba trafikerar av idéer, attityder och värderingar över nationsgränserna. Detta utbyte av idéer leder i allmänhet till en uppkopplingsmöjligheter och interaktion mellan folk av olika kulturer och levnadssätt. Begreppet "globalisering" kom att användas frekvent och på 1980-talet, men redan på 1960-talet populariserade Marshall McLuhan termen "globala byn" för att beskriva om att möjligheten att ansluta och utbyta idéer omedelbart skulle sätta till världen.

Massmedier och kommunikationsteknik är den främsta instrument för kulturell globalisering. Globala nyheter tjänster såsom CNN sprida samma händelser och frågor över hela världen, inklusive några av de mest avlägsna platser i världen. En terroristattack i en liten byskola i norra Kaukasus kan hålla hela hushåll i Kansas trollbunden. Denna internationalisering av nyheter utsätter länder att utländska idéer, metoder och livsstil. Utvecklingen av datorteknik-med dess sociala nätverk, video delar websites, bloggwebbplatser och diverse andra varianter-har bidragit till att påskynda den kulturella globaliseringen eftersom det inte finns några gränser på World Wide Web. Framsteg inom transport har också underlättat fysisk resa till andra länder, vilket i sin tur har uppmuntrat tvärkulturella utbyten.

kulturella globaliseringen är kanske bäst exemplifieras av popkulturen. De ungdomar i Aruba dans ganska mycket som de i Kirgizistan och i Norge. Kinesiska anime bevakas i Chicago, och mexikanska såpoperor är varvade upp av tittarna i Manila. Den senaste utgåvan av en musikalisk grupp är snabbt spridas över hela världen genom en mängd olika video delar websites. Personalities uppnå global status popikon via samma kanaler.

förespråkare kulturella globaliseringen pekar på de fördelar som utbyte av kunskap och information kan medföra. Främst bland dess förespråkare är "big business. Ju mer kulturell homogenitet som uppnås, desto lättare är det för företagen att sälja sina produkter globalt. Vissa varor som Coca Cola ® och McDonald's ® hamburgare säljs över hela världen. Många varumärken är lika eftertraktade i Madras som i New York. Globaliseringen av ekonomin går hand i handske med kulturella globaliseringen. Därför är det ibland påpekas att kulturella globaliseringen är mer bolag som drivs än länderna själva.

belackare kulturella globaliseringen sörjer sin negativa effekter för de nationella identiteterna. De noterar den försvinnande av unika kulturella enheter. Kulturell mångfald, de klaga, är snabbt minskande, kulturell skillnad avleda och kulturella integritet, sönderfallande. De beklagar hotet om dominerande, industrialiserade kulturer omkörning och tränga undan inhemska kulturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.