Vad är ett marknadsföringskoncept?

Ett koncept är en övergripande idé eller struktur i något och marknadsföring är hur en produkt förs genom en kanal att nå sitt mål konsumenten. Ett marknadsföringskoncept omfattar den filosofi som bra marknadsföringsstrategi har alltid behov och önskemål som målmarknaden i åtanke. Marknadsföringskoncept bildas som kreativa sätt att hantera problemet med hur man får en produkt som krävs och önskas av en grupp konsumenter som skall väljas och köpt denna grupp. Den springande punkten i god marknadsföringssed är att kunna kommunicera fördelarna med produkterna till konsumenterna så att de kommer att välja den produkt framför konkurrenternas erbjudanden.

Medvetenheten om konkurrens är en viktig fråga vid utveckling av ett marknadsföringskoncept för en viss produkt. Till exempel kan två företag producerar konserverad gryta som ligger mycket nära i pris, men om ett företag kommunicerar sina produkter bättre när det gäller att övertyga potentiella köpare att dess varumärke är ett bättre val, att produkten säljer bättre än konkurrentens. För att göra detta har marknadsföringskonceptet att fokusera på produktens unika säljargument (USP).

USP levererar en fördel för konsumenten att konkurrerande produkter inte. Till exempel skulle en burk gryta med sötpotatis i den snarare än vanlig potatis saluföras som mer näringsrika och smakrika än konkurrerande grytor. Produkten står nu ut som erbjuder något annorlunda och bättre än andra märken. För att öka sannolikheten för att en konsument kommer att prova produkten, en kupong för gryta skulle kunna ingå i en tryckt annons i en tidning eller tidskrift.

Även marknadskommunikation är till sin natur kreativa bör det alltid strategiskt och genomtänkt också. Reklam bör intresse och motivera målgruppen och samtidigt skapa en önskan för produkten. Till exempel drar lite reklam uppmärksamhet, men sekunder senare, är själva produkten glömt. Bra marknadsföring håller produkter i målet konsumenternas uppfattning. Varje marknadsföringskoncept måste också passa in i ett företags reklam budget.

Skapa nya idéer för att hålla varumärket relevant för förändrade behov och önskemål som den relevanta målgruppen är ett viktigt marknadsföringskoncept. Till exempel har populariteten av Internet som en informationskälla för många konsumenter lett till att allt fler företag som har bloggar eller webbloggar om sina produkter. Onlineannonsering för produkter och tjänster har också ökat för att nå den ökande datorn publiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.