Vad är en kapten för industri?

Under dagarna den amerikanska industriella utvecklingen, namn som Carnegie visade Morgan och Rockefeller regelbundet i ledande tidningar runt om i landet. Det var familjen dynastier som bokstavligen erövrat den marknaden den viktiga branscher, bland annat järnvägar, järnmalm och kol. Om industrimannen i fråga används hans politiska och företagens inflytande för sina egna själviska syften, han kunde beskrivas som en ROVRIDDARE . Om samma kraftfulla industrimannen använde sin förmögenhet för att förbättra livet för andra eller att stärka ekonomin på ett positivt sätt, han kunde lika gärna utses en kapten industrin .

En kapten för industrin, åtminstone så förstod under det sena 19th century, var en mäktig kraft att räkna med i sitt valda område (n) av intresse. I en tid då företag monopol har sällan eller aldrig regleras av regeringen, en man med medel kan använda valfritt antal affärsmetoder att vinna betydande kontroll över en viktig resurs eller tillverkningsprocess. Dessa var inte alltid juridiska eller etiska, men resultaten var oftast förmånligare för magnat och hans familj. En kapten i industrin och en ROVRIDDARE var ofta en och samma beroende på hans nuvarande intresse eller ointresse för andras välfärd.

När många människor tänker på ett legitimt kapten industrin, visas namnet Andrew Carnegie ofta. Carnegie hade en monopolliknande ställning på stålindustrin, men använde sin betydande förmögenhet för att finansiera sjukhus, museer, skolor och andra offentliga institutioner runt om i landet. Carnegies generositet och välgörenhet etablerade hans rykte som en kapten för näringslivet, även om hans egen affärsmetoder och monopoltendenser höll honom under regeringens kontroll.

När den federala regeringen och privata företag regleringsmyndigheterna började att systematiskt lösa företagens monopol, eran av den ROVRIDDARE kom så småningom till en simpel slut. Ledande företrädare för näringslivet fortsatte att träna någon form av välgörenhet, främst i form av generösa donationer eller stipendier, men det fanns betydligt färre personer som fortfarande kan beskrivas som kaptener inom industrin.

Idag finns en handfull av framgångsrika industrialister och entreprenörer som kunde uppriktigt beskrivas som kaptener inom industrin. Många anser grundaren av Microsoft, Bill Gates, att vara en sådan person. Han och hans fru att fortsätta att finansiera offentliga arbeten genom sina Gates Foundation. Andra anser ledande affärsmän som Donald Trump eller T. Boone Pickens vara moderna motsvarigheter i den tidigare kaptenerna inom industrin, eftersom alla har gjort stora bidrag till miljö-eller sociala program. Begreppet en kapten i industrin är i första hand en uppfattning om osjälviskhet av industrimannen i fråga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.